Omlet biszkoptowy z rabarbarem i truskawkami

Obłędnie pyszny, puszysty omlet biszkoptowy z rabarbarem i truskawkami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Idealny na śniadanie na słodko lub deser. Przygotujesz go z zaledwie kilku składników w niecałe 15 minut 🙂 Będzie pysznie!

Składniki:
Omlet:
3 duże, wiejskie jajka
1 łyżka mąki
3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
szczypta soli
1/2 łyżki masła
1 łyżeczka oleju rzepakowego
Dodatkowo:
150 g rabarbaru
150 g truskawek
3 łyżeczki cukru waniliowego (lub wg uznania)
1 łyżka wody
150 g jogurtu greckiego
1/2 łyżki miodu (u mnie z maliną)
świeża mięta

Rabarbar umyć osuszyć i pokroić na kawałki. Przełożyć do rondla, dodać umyte, pokrojone truskawki pozbawione szypułek. Dodać cukier i wodę. Całość podgrzewać do czasu, aż rabarbar i truskawki lekko zmiękną. Całość wystudzić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka roztrzepać w misce. Białka ubić na sztywno z cukrem waniliowym i szczyptą soli. Ubite białka partiami dodawać do żółtek delikatnie mieszając trzepaczką. Do jajek dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać masło z olejem. Wyłożyć masę jajeczną formując okrąg o średnicy ok. 24 cm. Przykryć pokrywką i smażyć na bardzo małym ogniu przez około 5 minut, aż omlet się zarumieni. Delikatnie przełożyć omleta na drugą stronę np. zsuwając go na talerz i obracając z powrotem na patelnię. Podsmażyć jeszcze ok. 2 minuty. Omleta wyłożyć najlepiej na ogrzany talerz. Posmarować jogurtem, dodać przestudzony rabarbar z truskawkami, polać miodem i udekorować świeżą miętą. Smacznego!

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Deser pistacjowy z malinami

2025-03-07

Szybki w przygotowaniu, bajecznie pyszny deser dla miłośników pistacjowych smaków. Biszkopty, puszysty krem...

Syrop pumpkin spice

2024-10-01

Bajecznie aromatyczny, pachnącymi korzennymi przyprawami syrop pumpkin spice to idealny dodatek do jesiennej...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).