Obłędnie pyszny, puszysty omlet biszkoptowy z rabarbarem i truskawkami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Idealny na śniadanie na słodko lub deser. Przygotujesz go z zaledwie kilku składników w niecałe 15 minut 🙂 Będzie pysznie!

Składniki:
Omlet:
3 duże, wiejskie jajka
1 łyżka mąki
3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
szczypta soli
1/2 łyżki masła
1 łyżeczka oleju rzepakowego
Dodatkowo:
150 g rabarbaru
150 g truskawek
3 łyżeczki cukru waniliowego (lub wg uznania)
1 łyżka wody
150 g jogurtu greckiego
1/2 łyżki miodu (u mnie z maliną)
świeża mięta

Rabarbar umyć osuszyć i pokroić na kawałki. Przełożyć do rondla, dodać umyte, pokrojone truskawki pozbawione szypułek. Dodać cukier i wodę. Całość podgrzewać do czasu, aż rabarbar i truskawki lekko zmiękną. Całość wystudzić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka roztrzepać w misce. Białka ubić na sztywno z cukrem waniliowym i szczyptą soli. Ubite białka partiami dodawać do żółtek delikatnie mieszając trzepaczką. Do jajek dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać masło z olejem. Wyłożyć masę jajeczną formując okrąg o średnicy ok. 24 cm. Przykryć pokrywką i smażyć na bardzo małym ogniu przez około 5 minut, aż omlet się zarumieni. Delikatnie przełożyć omleta na drugą stronę np. zsuwając go na talerz i obracając z powrotem na patelnię. Podsmażyć jeszcze ok. 2 minuty. Omleta wyłożyć najlepiej na ogrzany talerz. Posmarować jogurtem, dodać przestudzony rabarbar z truskawkami, polać miodem i udekorować świeżą miętą. Smacznego!








