Oponki serowe to obowiązkowa pozycja na tłusty czwartek. Puszyste, delikatne i idealnie usmażone. Sekret ich smaku tkwi w cieście na samych żółtkach. Spróbujecie?
Składniki:
500 g sera białego półtłustego
500 g mąki pszennej
4 żółtka
120 g cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka spirytusu lub octu
220 ml śmietany 12 %
1 litr oleju lub smalcu (do smażenia)
4 łyżki cukru pudru (do posypania)
Ser zmielić przez maszynkę lub ugnieść dokładnie widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Do sera dodać przesianą mąkę, sodę, cukier, żółtka, spirytus (ocet), śmietanę i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Wykrawać szklanką koła. W środku wykroić mniejsze kółko za pomocą kieliszka. Tłuszcz rozgrzać do temp. 180 stopni. Oponki smażyć partiami, z obu stron na złoty kolor. Każdą porcję dokładnie odsączyć z oleju na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!