Faszerowane warzywa to jedno z tych dań, które uwielbiam. Papryki, nadziane po brzegi kaszą, mięsem i pieczarkami, doprawione aromatycznymi przyprawami, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Lubię, kiedy warzywa nie są zbyt długo pieczone, dzięki czemu zachowują swój smak i jędrność. Pierś z kurczaka możecie zastąpić piersią z indyka, będzie równie pysznie, a zarazem dietetycznie. To jedno z tych dań, które jest lekkie i sycące jednocześnie. Zajadajcie na zdrowie!
Składniki:
4 duże czerwone papryki
200 g kaszy jęczmiennej
1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 600 g)
300 g pieczarek
1 średnia cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
sól (do smaku)
szczypta cukru
1/2 łyżki suszonego tymianku
1 pęczek pietruszki
4 łyżki startego cheddara
Papryki umyć, ściąć od góry i usunąć gniazda nasienne. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę. Na oliwie podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę, dodać szczyptę cukru i lekko skarmelizować. Dodać pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka, doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką, oraz tymiankiem. Kiedy pierś się zarumieni dodać pokrojone drobną kostkę pieczarki oraz koncentrat, dusić do odparowania płynu. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu, połączyć z pozostałymi składnikami. Dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Papryki nadziać farszem, posypać serem i przykryć „kapeluszami”. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 35-40 minut. Smacznego!