3 minutowe ciastko z konfiturą

Są takie dni, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, ale brakuje chęci lub czasu na przygotowanie wykwintnych ciast czy deserów. Takie 3 minutowe ciastko z mikrofalówki, to świetne rozwiązanie. Składniki do jego przygotowania z reguły zawsze mamy pod ręką, więc cały nakład pracy sprowadza się jedynie do wymieszania składników suchych z mokrymi. Nie jest to ciacho, które bezkarnie można zajadać codziennie, ale z pewnością jedno z tych, które w szybki sposób poprawia nastrój, szczególnie w deszczowe, wiosenne popołudnie. 


Składniki:
Składniki suche:
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Składniki mokre:
1 jajko
3 łyżki mleka
3 łyżki oleju
1 łyżka konfitury z wiśni (lub innej ulubionej)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) 
Dodatkowo:
1/4 łyżeczki masła do wysmarowania miski




W misce mieszamy mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej misce roztrzepujemy jajko, mleko, olej, ekstrakt z wanilii oraz konfiturę. Składniki obu misek łączymy i dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanych masłem kokilek (lub misek) i wstawiamy na 3 minuty do mikrofalówki na największą moc. Po tym czasie sprawdzamy ciastko patyczkiem. Jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego! 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Ciasto pomarańczowe

2025-02-22

Pyszne, ekspresowe w przygotowaniu, mocno maślane ciasto pomarańcze z pomarańczowym lukrem to słodkość,...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).