Placki jaglane z karmelizowaną gruszką

Szybkie w przygotowaniu placki z mąki jaglanej ze słodkimi, karmelizowanymi gruszkami z kilku składników. Idealne na śniadanie na słodko lub deser 🙂 Zdrowsze od tych na mące pszennej i idealne dla osób będących na diecie bezglutenowej. 


Składniki: 
Placki:
160 g mąki jaglanej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
120 ml mleka
1 średnie jajko 
2 łyżki erytrytolu lub 1 łyżka cukru 
1 łyżeczka domowego cukru waniliowego 
Gruszki: 
2 gruszki 
1 łyżka masła 
1 łyżka cukru trzcinowego 
Dodatkowo: 
miód (do podania)
maliny liofilizowane (do podania)
olej (do smażenia)

Mąkę wymieszać z proszkiem. Dodać jajko, mleko, erytrytol (lub cukier) i cukier waniliowy. Całość zmiksować. Odstawić na 30 minut, żeby ciasto zgęstniało. Gruszki pokroić na plasterki (nie obierać). Na patelni rozpuścić masło. Plasterki gruszek układać na patelni i posypać cukrem. Smażyć z obu stron, do czasu, aż gruszki będą miękkie, a sos zgęstnieje i się skarmelizuje. Na drugiej patelni podgrzać niewielką ilość oleju. Nakładać po 1 1/2 łyżki ciasta i smażyć placki z obu stron na złoty kolor. Podawać od razu po usmażeniu z gruszką, miodem i liofilizowanymi malinami. Smacznego!  

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Deser pistacjowy z malinami

2025-03-07

Szybki w przygotowaniu, bajecznie pyszny deser dla miłośników pistacjowych smaków. Biszkopty, puszysty krem...

Syrop pumpkin spice

2024-10-01

Bajecznie aromatyczny, pachnącymi korzennymi przyprawami syrop pumpkin spice to idealny dodatek do jesiennej...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).