Risotto ze szparagami

Dobre risotto to to o kremowej, aksamitnej konsystencji, którego przygotowanie wymaga trochę czasu i cierpliwości. Nie ma tutaj drogi na skróty 😉 Stopniowe dolewanie wody czy też bulionu i czekanie, aż ryż powoli go wchłonie to cały sekret udanego risotto. A potem już tylko wykończenie – koniecznie zimnym masłem, mascarpone czy też tłustą śmietaną i sporą ilością parmezanu lub innego, ulubionego twardego sera. Prawdziwa poezja 😉 Koniecznie spróbujcie, póki sezon na szparagi w pełni 😉 

Składniki (na 3 porcje): 
150 g ryżu do risotto (arborio lub carnaroli) 
250 g szparagów 
1 średnia cebula 
2 ząbki czosnku 
3 łyżki masła 
3 łyżki oliwy z oliwek 
1 litr wody z gotowania szparagów lub bulionu warzywnego
80 ml wytrawnego białego wina 
80 ml śmietany 30% (w temperaturze pokojowej)
60 g starego grana padano lub parmezanu 
sól morska świeżo zmielona (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku) 
Dodatkowo (do podania):
3 łyżki startego grana padano lub parmezanu 

Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce. Szparagi (wraz z końcówkami) ugotować w 1 litrze osolonej wody, al dente ok. 3 minuty. Zahartować w zimnej wodzie i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła z oliwą. Wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek. Smażyć chwilę do zeszklenia. Wsypać suchy ryż i mieszając przesmażyć do czasu, aż ryż pokryje się masłem z oliwą i nabierze lekko przeźroczystego koloru. Wlać wino i gotować chwilę do odparowania alkoholu. Stopniowo dodawać po chochelce wody ze szparagów i mieszając gotować na wolnym ogniu. Kolejną chochelkę dodawać dopiero, gdy ryż wchłonie dodany wcześniej płyn. Pod koniec gotowania dodać śmietanę, łyżkę zimnego masła, starty ser i szparagi. Całość doprawić solą, pieprzem i krótko podgrzać. Podawać od razu po przygotowaniu. Przed podaniem dodatkowo posypać startym serem. 

Rady: Aby wywar ze szparagów był intensywniejszy możecie dodać odłamane końcówki z większej ilości szparagów (np. te wcześniej zamrożone). Jeśli używacie bulionu, warto, aby był on łagodny i nie zdominował smaku dania – nie nada się tutaj wywar z kostki czy vegeta z wodą 😉 Do risotto nie musicie dodawać wina, ale jeśli robicie wg przepisu, użyjcie tego, które podalibyście do wypicia podczas posiłku, czyli dobrej jakości 😉 Konieczni użyjcie ryżu dedykowanego do risotto, to właśnie zawarta w nim skrobia sprawia, że risotto jest kremowe i aksamitne. Śmietanę możecie zastąpić dwoma łyżkami sera mascapone. 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Deser pistacjowy z malinami

2025-03-07

Szybki w przygotowaniu, bajecznie pyszny deser dla miłośników pistacjowych smaków. Biszkopty, puszysty krem...

Syrop pumpkin spice

2024-10-01

Bajecznie aromatyczny, pachnącymi korzennymi przyprawami syrop pumpkin spice to idealny dodatek do jesiennej...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).