Najlepsze na świecie rurki z kremem robi moja mama 🙂 Wiadomo – lata praktyki czynią mistrza 🙂 Postanowiłam jednak w końcu upiec je sama. Myślę, że wyszło całkiem w porządku. Dziś więc dzielę się z Wami przepisem na moje pierwsze, własnoręcznie upieczone rurki. W zeszycie z przepisami mamy widnieją 3 ciasta na rurki, ja wykorzystałam przepis na te kruche, choć równie pyszne są krucho-drożdżowe czy półfrancuskie (wiem, jadłam:). Te, które upiekłam nie są za słodkie, więc zapewniam, że na jednej nie poprzestaniecie…Warto upiec je np. na Tłusty Czwartek 🙂
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
200 g masła 82%
100 g cukru pudru
3 żółtka
3-4 (pełne) łyżki śmietany 18%
szczypta soli
Nadzienie:
2 budynie śmietankowe bez cukru
6 łyżek cukru
700 ml mleka
200 g masła 82%
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
cukier puder (do posypania)
olej (do wysmarowania foremek na rurki)
Ciasto: Do mąki dodać szczyptę soli oraz przesiany cukier puder. Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka i stopniowo wyrabiając ciasto dodawać śmietany. Po dodaniu śmietany szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i schować do schłodzenia do lodówki na ok. 1 godzinę.
Krem: Budynie przygotować według przepisu na opakowaniu używając 700 ml mleka. Wystudzić. Masło utrzeć na puszysto dodając po łyżce wystudzonego budyniu. Dodać ekstrakt z wanilii i krótko zmiksować. Masę wstawić do lodówki do zgęstnienia.
Ciasto kruche rozwałkować (najlepiej partiami), bardzo cienko i pociąć w 1,5-2 cm długie paski. Foremki do rurek nasmarować olejem. Paski ciasta nawijać na foremki zaczynając od strony węższej kończąc na szerszej. Gotowe rurki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku (grzałka góra-dół) przez ok. 20-22 minuty do lekkiego zarumienienia. Jeszcze ciepłe kruche rurki ostrożnie zdjąć z foremek. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Ruraki nadziać za pomocą szprycy kremem budyniowym. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!