Sałatka z grillowanymi szparagami, groszkiem i wędzonym pstrągiem

Lekkie, a zarazem pożywne wiosenne sałatki to idealna propozycja na zdrowy i smaczny posiłek. W tym okresie półki w sklepach uginają się pod ciężarem ziół, sałat i wielobarwnych, sezonowych warzyw. Ich soczyste kolory kuszą i zachęcają do zakupu. Dziś mam dla Was pyszną sałatkę z grillowanymi szparagami, groszkiem i wędzonym pstrągiem tęczowym. Całość idealnie podkreśla jajko ugotowane na miękko oraz chrupiące pestki dyni. Koniecznie zaserwujcie sobie taką ucztę w tym sezonie.  

Składniki (na 2 porcje):
100 g roszponki
200 g zielonych szparagów
1 łyżka oleju rzepakowego
szczypta soli (do szparagów)
1 puszka (425 g) zielonego groszku 
2 jajka
150 g wędzonego pstrąga tęczowego
2 cebulki dymki 
2 łyżki pestek dyni
Dressing:
3 łyżki oleju sezamowego
1/2 łyżki soku z cytryny
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)




Roszponkę opłukać na sicie i dokładnie osuszyć. Jajka ugotować na miękko, wystudzić i obrać ze skórki. Groszek odsączyć z zalewy. Ze szparagów odciąć zdrewniałe końcówki, polać olejem i lekko posolić. Grillować na dobrze rozgrzanej patelni grillowej lub grillu węglowym z obu stron, do miękkości. Grillowane szparagi wystudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Na półmisku ułożyć roszponkę, groszek, posiekaną cebulkę dymkę, szparagi, pokrojone na ćwiartki jajka oraz kawałki wędzonego pstrąga. Sałatkę posypać pestkami dyni. Składniki dressingu połączyć. Sałatkę polać dressingiem i podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego! 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Deser pistacjowy z malinami

2025-03-07

Szybki w przygotowaniu, bajecznie pyszny deser dla miłośników pistacjowych smaków. Biszkopty, puszysty krem...

Syrop pumpkin spice

2024-10-01

Bajecznie aromatyczny, pachnącymi korzennymi przyprawami syrop pumpkin spice to idealny dodatek do jesiennej...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).