Lekkie, a zarazem pożywne wiosenne sałatki to idealna propozycja na zdrowy i smaczny posiłek. W tym okresie półki w sklepach uginają się pod ciężarem ziół, sałat i wielobarwnych, sezonowych warzyw. Ich soczyste kolory kuszą i zachęcają do zakupu. Dziś mam dla Was pyszną sałatkę z grillowanymi szparagami, groszkiem i wędzonym pstrągiem tęczowym. Całość idealnie podkreśla jajko ugotowane na miękko oraz chrupiące pestki dyni. Koniecznie zaserwujcie sobie taką ucztę w tym sezonie.
Składniki (na 2 porcje):
100 g roszponki
200 g zielonych szparagów
1 łyżka oleju rzepakowego
szczypta soli (do szparagów)
1 puszka (425 g) zielonego groszku
2 jajka
150 g wędzonego pstrąga tęczowego
2 cebulki dymki
2 łyżki pestek dyni
Dressing:
3 łyżki oleju sezamowego
1/2 łyżki soku z cytryny
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)










