Sałatka z krewetkami, awokado i pomarańczą

Pyszna sałatka z krewetkami, awokado i pomarańczami to połączenie, które zachwyci swym smakiem miłośników owoców morza i amatorów owocowych akcentów w wytrawnych sałatkach. Idealnie sprawdzi się na lekką kolację, lunch, posiłek do pracy czy na romantyczną kolację we dwoje 😉 Wyrazisty dressing na bazie oleju sezamowego, musztardy i natki pietruszki dodatkowo podkreśla smak składników i idealnie się z nimi komponuje. Jeśli lubicie krewetki koniecznie zafundujcie sobie taką ucztę dla podniebienia.

Składniki (na 1 dużą lub 2 mniejsze porcje): 
50 g roszponki 
1 pomarańcza
1/2 awokado 
16 krewetek 
1/2 małej czerwonej cebuli 
1/4 szklanki kiełków słonecznika 
1 łyżeczka czarnego sezamu 
Dodatkowo: 
2 łyżki masła 
sól morska świeżo zmielona (do smaku) 
Dressing: 
4 łyżki oleju sezamowego 
1 łyżka soku z pomarańczy 
1/2 łyżki soku z cytryny 
1 łyżeczka musztardy miodowej 
1 łyżeczka miodu 
1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
świeżo zmielona sól morska (do smaku) 
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku) 


Krewetki (jeśli są mrożone) rozmrozić, oczyścić i osuszyć. Na patelni rozpuścić masło, krewetki usmażyć po 1 minucie z każdej strony do zarumienienia. Pod koniec posolić do smaku. Krewetki wystudzić. Składniki dressingu wymieszać. Pomarańczę obrać ze skórki usuwając białe części (albedo) i pokroić na cząstki. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Awokado przekroić na pół usunąć pestkę oraz skórę i pokroić na cienie paski. Na talerzu ułożyć roszponkę, dodać awokado, cebulę, pomarańczę, krewetki i kiełki słonecznika. Posypać sezamem. Przed podaniem polać dessingiem. Smacznego! 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Ciasto pomarańczowe

2025-02-22

Pyszne, ekspresowe w przygotowaniu, mocno maślane ciasto pomarańcze z pomarańczowym lukrem to słodkość,...

Sernik kajmakowy

2025-01-04

Obłędnie kremowy, przepyszny i wilgotny sernik kajmakowy z orzechami i granatem to słodkość,...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).