Naleśniki budyniowe z kremem czekoladowo-orzechowym z awokado

Pyszne naleśniki budyniowe z kremem czekoladowym z awokado, bananów i masła orzechowego to świetna propozycja na obiad na słodko, śniadanie czy deser. Naleśniki są wyborne – miękkie, pachnące wanilią i puszyste. Krem, który przygotujecie w zaledwie 1 minutę możecie także wykorzystać do smarowania kanapek, wafli czy gofrów 😉 To zdecydowanie zdrowsza wersja znanego kremu, która na pewno zasmakuje także dzieciakom 🙂 

Składniki: 
Naleśniki (na 6 szt. o średnicy 28 cm): 
3/4 szklanki* mąki pszennej 
1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego bez cukru 
2 średnie jajka 
250 ml mleka 3,2%
150 ml wody mineralnej 
1 łyżka oleju 
2 łyżeczki cukru 
szczypta soli 
Krem czekoladowo-orzechowy: 
2 średnie dojrzałe banany 
1/2 awokado 
1 łyżka masła orzechowego 
1 łyżka gorzkiego kakao 
1/2 łyżki miodu 
Dodatkowo (do podania): 
1/2 szklanki malin 
1/2 szklanki borówek amerykańskich 
1 łyżka cukru pudru 

*szklanka o pojemności 250 ml 

Naleśniki: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować. Odstawić na około 20 minut. Rozgrzać patelnię, dno wysmarować cienką warstwą oleju za pomocą pędzelka. Naleśniki smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. 
Krem czekoladowo-orzechowy: Wszystkie składniki kremu zmiksować w malakserze lub dokładnie rozgnieść tłuczkiem lub widelcem. 
Naleśniki smarować kremem, zwijać/składać, posypać cukrem pudrem i udekorować owocami. Smacznego! 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Ciasto pomarańczowe

2025-02-22

Pyszne, ekspresowe w przygotowaniu, mocno maślane ciasto pomarańcze z pomarańczowym lukrem to słodkość,...

Sernik kajmakowy

2025-01-04

Obłędnie kremowy, przepyszny i wilgotny sernik kajmakowy z orzechami i granatem to słodkość,...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).