Sernik dyniowy

Puszysty, delikatny i kremowy…taki właśnie jest sernik z dodatkiem pure z dyni. To jeden z pyszniejszych serników jakie robię. Ma piękny kolor, przygotowuje się go szybko i przede wszystkim…rozpływa się w ustach. Koniecznie musicie spróbować 🙂



Składniki:
Spód:
200 g maślanych kakaowych herbatników
80 g masła
Sernik:
1 kg sera mielonego (może być z wiaderka)
300 g pure z dyni (przepis tutaj)
3 duże jajka
2 żółtka
200 g cukru
150 ml mleka skondensowanego słodzonego
1 budyń śmietankowy
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
2 łyżki cukru pudru (do posypania)
2 łyżki gorzkiego kakao (do posypania)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Spód: Herbatniki rozdrobnić w mikserze z ostrzami lub pokruszyć w woreczku za pomocą wałka. Dodać miękkie masło i zagnieść. Herbatniki wyłożyć do tortownicy (23cm) i dokładnie wylepić spód. Wstawić do lodówki na 30 minut. 
Masa serowa: Do sera dodać cukier, jajka, żółtka, ekstrakt z wanilii, mleko skondensowane, cynamon i pure z dyni. Wymieszać łyżką do połączenia się składników lub krótko zmiksować na bardzo wolnych obrotach. Dodać budyń i ponownie dokładnie wymieszać. Masę serową wylać na spód z herbatników. Sernik piec przez 15 minut w temp. 175 stopni, po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec sernik przez 1 godzinę i 30 minut. Studzić w zamkniętym piekarniku przez 40 minut. Wyjąć sernik i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony sernik posypać cukrem pudrem i gorzkim kakao. Smacznego! 

Rady: Jeśli wierzch sernika w trakcie pieczenia zacznie się mocno rumienić można przykryć go folią aluminiową. 
Krótkie mieszanie składników sprawi, że sernik będzie delikatny i po upieczeniu nie opadnie. 
Jeśli używacie samodzielnie zmielonego twarogu, lub ten z wiaderka jest bardzo gęsty można dodać do masy niepełną szklankę śmietany 30 %, sernik będzie delikatniejszy. 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Sernik kajmakowy

2025-01-04

Obłędnie kremowy, przepyszny i wilgotny sernik kajmakowy z orzechami i granatem to słodkość,...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).