Sernik kokosowo-pomarańczowy z białą czekoladą

Bajecznie kremowy i wilgotny sernik kokosowo-pomarańczowy z białą czekoladą to idealny wypiek na święta. Dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej sernik zyskuje na smaku. Krótkie zmiksowanie składników sprawia z kolei, że sernik nie rośnie w trakcie pieczenia, a co za tym idzie, nie pęka i nie opada 😉 Dodatek białej czekolady i kandyzowanej skórki do sernika, nieprzeciętnie podbija jego walory smakowe 🙂 A przysłowiową kropką nad i jest tutaj orange curd, czyli angielski krem pomarańczowy, który nadaje temu sernikowi prawdziwie świątecznego charakteru. Zakochacie się w tym smaku od pierwszego kęsa 😉 Gorąco polecam 😀 

Składniki (na tortownicę 23 cm): 
Spód: 
150 g maślanych herbatników 
20 g wiórków kokosowych 
80 g stopionego masła 
Sernik: 
1 kg sera twarogowego 
5 dużych (285 g) jajek 
160 g cukru
20 g domowego, cukru waniliowego 
150 ml mleczka kokosowego 
100 g białej czekolady 
60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 
1 budyń (40 g) waniliowy (bez cukru)
Orange curd: 
75 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 
1 łyżka soku z cytryny 
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
25 g cukru 
2 żółtka 
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
35 g zimnego masła
Dodatkowo (do dekoracji): 
1 pomarańcza 
4 kostki białej czekolady 
1/2 łyżki wiórków kokosowych 

Spód: Herbatniki i wiórki rozkruszyć w malakserze, dodać stopione masło i wymieszać do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wysypać na spód tortownicy i dokładnie wyrównać, dociskając do dna. Tortownice wstawić do lodówki. 
Sernik: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Jajka zmiksować krótko (do podwojenia objętości) z cukrem i cukrem waniliowym, dodać twaróg i pozostałe składniki (oprócz skórki pomarańczowej). Zmiksować tylko do połączenia się składników, dodać skórkę pomarańczową i wymieszać. Masę twarogową przelać na schłodzony spód. Tortownicę umieścić na ruszcie w piekarniku, piętro niżej dać blaszkę z wodą lub umieścić owiniętą dwukrotnie w folię spożywczą tortownicę na blaszce wypełnionej wodą. Sernik piec przez 15 minut w 180 stopniach (grzałka góra-dół), zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec przez ok. 70 minut, aż boki będą ścięte, a środek pozostanie sprężysty. Po upieczeniu sernik zostawić w zamkniętym piekarniku przez 20 minut, studzić przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzony sernik wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. 
Orange curd: Wszystkie składniki (oprócz masła) umieścić w rondelku i roztrzepać trzepaczką. Podgrzać na małym gazie, cały czas mieszając. Kiedy krem zacznie gęstnieć, zdjąć rondel z gazu, dodać masło i wymieszać do połączenia się składników. Jeśli utworzyły się grudki, krem można przetrzeć przez sitko lub zblendować. Krem całkowicie wystudzić. Schłodzony sernik posmarować orange curd i udekorować pomarańczami, posiekaną czekoladą i wiórkami kokosowymi. Smacznego! 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Deser pistacjowy z malinami

2025-03-07

Szybki w przygotowaniu, bajecznie pyszny deser dla miłośników pistacjowych smaków. Biszkopty, puszysty krem...

Syrop pumpkin spice

2024-10-01

Bajecznie aromatyczny, pachnącymi korzennymi przyprawami syrop pumpkin spice to idealny dodatek do jesiennej...

Kotlety z bakłażana

2024-11-01

Te obłędnie chrupiące, soczyste i wyraziste w smaku wegetariańskie kotlety z bakłażana to...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).