Serowa zapiekanka makaronowa z brokułem i kurczakiem

Dziś podrzucam Wam pomysł na pożywny, przepyszny obiad z kurczakiem i brokułami w roli głównej. Zapiekanki makaronowe są jednymi z tych dań, do których możecie wykorzystać właściwie wszystko, co macie pod ręką. Do wybranych składników wystarczy dodać sporą ilość sera, który bajecznie ciągnie się przy jedzeniu i sos, który idealnie zwiąże całość 😉 Ta zapiekanka makaronowa to prawdziwa petarda 😉 Możecie wykorzystać do niej np. wcześniej ugotowany brokuł, który został chociażby z obiadu z dnia poprzedniego lub spożytkować do niej zbyt dużą ilość ugotowanego makaronu 😉 Cały sekret tego dania tkwi w klasycznym sosie beszamelowym, ale z fajnym twistem w postaci dodatku topionego serka 😉 Ta zapiekanka świetnie smakuje również po odgrzaniu, więc z powodzeniem możecie zajadać taki obiad przez dwa dni 😉 

Składniki: 
200 g makaronu penne 
250 g brokułów 
1 średnia cebula 
250 g (1 pojedyncza) piersi z kurczaka 
3 łyżki oleju (do smażenia) 
Marynata do kurczaka: 
2 łyżki sosu sojowego 
2 przeciśnięte przez praskę duże ząbki czosnku 
1 łyżeczka słodkiej papryki 
1 łyżeczka curry 
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Sos serowy: 
1 1/2 łyżki masła 
1 1/2 łyżki mąki 
450 ml mleka 2%
100 g serka topionego gouda
1/4 łyżeczki soli 
1/4 łyżeczki białego pieprzu 
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej 
Dodatkowo: 
70 g startej mozzarelli 
150 g startego sera gouda
3 łyżki startego sera grana padano lub parmezanu 
natka pietruszki świeża lub suszona (do podania) 


Pierś pokroić w mniejszą kostkę i zamarynować w przyprawach minimum przez godzinę, a najlepiej przez całą noc. 
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i odcedzić. Różyczki brokułów ugotować krótko (ok. 3 min) w osolonym wrzątku, odcedzić i zahartować zimną wodą. Na patelni pogrzać olej, dodać drobno posiekaną cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać zamarynowaną pierś i smażyć do miękkości. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszając podsmażyć zasmażkę ok. pół minuty. Wlać mleko i dodać serek topiony. Cały czas mieszając trzepaczką gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje, a ser się rozpuści. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować dwoma łyżkami sosu. Dodać 1/2 porcji makaronu, 1/2 porcji kurczaka i 1/2 porcji brokułów. Polać połową porcji sosu i posypać połową serów: mozzarellą i gouda. Czynność powtórzyć. Wierzch zapiekanki polać resztą sosu, posypać serami i dodatkowo serem grana padano. Zapiekankę zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) przez około 30-40 minut, aż wierzch się zarumieni. Kroić po lekkim przestudzeniu. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Smacznego! 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Deser pistacjowy z malinami

2025-03-07

Szybki w przygotowaniu, bajecznie pyszny deser dla miłośników pistacjowych smaków. Biszkopty, puszysty krem...

Syrop pumpkin spice

2024-10-01

Bajecznie aromatyczny, pachnącymi korzennymi przyprawami syrop pumpkin spice to idealny dodatek do jesiennej...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).