Spaghetti z boczkiem i brokułem w sosie śmietanowym

Makaron to zawsze świetny sposób na szybki posiłek. Sprawdza się idealnie, kiedy nie mamy czasu na długie stanie w kuchni. Jeśli dorzucimy do niego kilka sycących dodatków, otrzymamy danie pożywne i pyszne w zaledwie 20 minut 😉 Dziś dzielę się z Wami fajnym przepisem na spaghetti, który przygotujecie w ekspresowym tempie 🙂 Pożywne, pyszne i dziecinnie proste w przygotowaniu 🙂 Łapcie przepis! 

Składniki (na 3 porcje): 
250 g makaronu spaghetti 
Sos: 
150 g wędzonego boczku
1/2 średniego brokuła 
1 mała cebula 
2 ząbki czosnku 
5 łyżek startego sera cheddar 
500 ml płynnej, śmietany 18% 
sól (opcjonalnie) do smaku 
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku) 
1 łyżeczka suszonego tymianku 
1  łyżka oleju 

W głębokiej patelni rozgrzać olej. Na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać pokrojony w słupki boczek i smażyć do czasu, aż boczek będzie zarumieniony i chrupiący. Brokuł ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Odcedzić i zahartować zimną wodą. Do boczku dolać śmietanę, dodać posiekany czosnek i tymianek. Gotować na wolnym ogniu do zagęszczenia się sosu, na końcu dodać starty cheddar i brokuła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować ale dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzony makaron dodać do sosu i wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu posypany startym serem cheddar. Smacznego! 

Rady: Danie możecie przygotować z dowolnym, ulubionym makaronem. 
Danie przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki. 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Sernik kajmakowy

2025-01-04

Obłędnie kremowy, przepyszny i wilgotny sernik kajmakowy z orzechami i granatem to słodkość,...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).