Makaron to zawsze świetny sposób na szybki posiłek. Sprawdza się idealnie, kiedy nie mamy czasu na długie stanie w kuchni. Jeśli dorzucimy do niego kilka sycących dodatków, otrzymamy danie pożywne i pyszne w zaledwie 20 minut 😉 Dziś dzielę się z Wami fajnym przepisem na spaghetti, który przygotujecie w ekspresowym tempie 🙂 Pożywne, pyszne i dziecinnie proste w przygotowaniu 🙂 Łapcie przepis!
Składniki (na 3 porcje):
250 g makaronu spaghetti
Sos:
150 g wędzonego boczku
1/2 średniego brokuła
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
5 łyżek startego sera cheddar
500 ml płynnej, śmietany 18%
sól (opcjonalnie) do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżka oleju
W głębokiej patelni rozgrzać olej. Na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać pokrojony w słupki boczek i smażyć do czasu, aż boczek będzie zarumieniony i chrupiący. Brokuł ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Odcedzić i zahartować zimną wodą. Do boczku dolać śmietanę, dodać posiekany czosnek i tymianek. Gotować na wolnym ogniu do zagęszczenia się sosu, na końcu dodać starty cheddar i brokuła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować ale dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzony makaron dodać do sosu i wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu posypany startym serem cheddar. Smacznego!
Rady: Danie możecie przygotować z dowolnym, ulubionym makaronem.
Danie przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki.