Dziś mam dla Was przepis na pyszną, pożywną, a zarazem lekką sałatkę z wędzonym kurczakiem, jajkiem i sosem czosnkowym. Pyszne połączenie, które możecie zjeść na kolację czy zabrać ze sobą do pracy czy szkoły 😉 Chrupiące warzywa, delikatne mięso, pożywne jajko i wyrazisty sos czosnkowy – kompozycja smaków, która idealnie sprawdzi się dla miłośników lekkich sałatek z mięsnymi dodatkami 😉
Składniki (na 2 porcje):
60 g mixu sałat z roszponką
1 wędzone udko z kurczaka
2 jajka na twardo
1/2 średniego ogórka wężowego
1/2 średniej czerwonej papryki
3 łyżki kukurydzy z puszki
2 łyżki podprażonych pestek dyni
Sos czosnkowy:
3 łyżki naturalnego, gęstego jogurtu
1 1/2 łyżki majonezu
1 przeciśnięty ząbek czosnku
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Sałatę ułożyć w miskach. Mięso z udek oddzielić od kości, pokroić na mniejsze kawałki lub w kostkę. Jajka obrać i pokroić na ósemki. Ogórka pokroić w półplasterki, paprykę w słupki. Wszystkie składniki przełożyć do miski, posypać kukurydzą i pestkami dyni. Składniki sosu połączyć. Sałatkę polać sosem tuż przed podaniem. Smacznego!