Sałatka z wędzonym kurczakiem, jajkiem i sosem czosnkowym

Dziś mam dla Was przepis na pyszną, pożywną, a zarazem lekką sałatkę z wędzonym kurczakiem, jajkiem i sosem czosnkowym. Pyszne połączenie, które możecie zjeść na kolację czy zabrać ze sobą do pracy czy szkoły 😉 Chrupiące warzywa, delikatne mięso, pożywne jajko i wyrazisty sos czosnkowy – kompozycja smaków, która idealnie sprawdzi się dla miłośników lekkich sałatek z mięsnymi dodatkami 😉 


Składniki (na 2 porcje): 
60 g mixu sałat z roszponką 
1 wędzone udko z kurczaka 
2 jajka na twardo
1/2 średniego ogórka wężowego
1/2 średniej czerwonej papryki 
3 łyżki kukurydzy z puszki 
2 łyżki podprażonych pestek dyni 
Sos czosnkowy: 
3 łyżki naturalnego, gęstego jogurtu 
1 1/2 łyżki majonezu 
1 przeciśnięty ząbek czosnku 
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku) 

Sałatę ułożyć w miskach. Mięso z udek oddzielić od kości, pokroić na mniejsze kawałki lub w kostkę. Jajka obrać i pokroić na ósemki. Ogórka pokroić w półplasterki, paprykę w słupki. Wszystkie składniki przełożyć do miski, posypać kukurydzą i pestkami dyni. Składniki sosu połączyć. Sałatkę polać sosem tuż przed podaniem. Smacznego! 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Sernik kajmakowy

2025-01-04

Obłędnie kremowy, przepyszny i wilgotny sernik kajmakowy z orzechami i granatem to słodkość,...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).