Zostałam obdarowana sporą ilością pysznych, soczystych pomidorów (dziękuję 😘), stąd od razu zrodził się pomysł na pyszne śniadanie z pomidorami w roli głównej 😀 Szakszuka (shakshouka, shakshuka) to danie śniadaniowe rodem z bliskiego wschodu. Kawałki pomidorów, które podczas duszenia nabierają niepowtarzalnego, słodkiego smaku z dodatkiem mojego ulubionego składnika czyli jajek 🙂 Szakszukę możecie przygotować z dowolnymi, ulubionymi składnikami. To świetny sposób na wykorzystanie warzyw zalegających w lodówce. U mnie dziś wersja z papryką i cebulą. Wyszło pysznie 🙂
Składniki:
4
duże mięsiste pomidory (u mnie malinowe)
1
łyżka oliwy z oliwek
½
łyżki masła
2
ząbki czosnku
1
mała cebula
szczypta
kuminu (kmin rzymski)
¼ czerwonej papryki
świeżo
zmielona sól (do smaku)
świeżo
zmielony czarny pieprz (do smaku)
szczypta
ostrej papryki
2
jajka
Dodatkowo
(do dekoracji):
garść
roszponki
Pomidory naciąć na krzyż i sparzyć wrzątkiem. Włożyć na chwilę do miski z zimną wodą i zdjąć skórkę, usunąć szypułki i gniazda nasienne. Pokroić w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Wrzucić pokrojoną w pióra cebulę oraz posiekane drobno ząbki czosnku. Chwilę przesmażyć mieszając. Dodać pomidory oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Gotować przez kilka minut na małym gazie, aż do odparowania soku. Doprawić solą, pieprzem, kuminem oraz papryką. W dwóch miejscach zrobić wgłębienia i wbić jajka. Zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem, aż białka się zetną. Udekorować roszponką i podawać od razu, z patelni z pieczywem. Smacznego!