Tort brzoskwiniowo-borówkowy

Klasyczny tort śmietanowy z owocami 😉 Połączenie brzoskwiń i borówek idealnie się tutaj komponuje. Puszysty biszkopt, delikatny krem i soczyste owoce. Prostota w najlepszym wydaniu 🙂 



Składniki (na tort o średnicy 20 cm):
Biszkopt: 
4 duże jajka L
130 g cukru  
100g mąki tortowej
65 g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu  
szczypta soli 
Krem: 
500 ml śmietany 30%
250 g mascarpone 
4 łyżki cukru pudru 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
2 opakowania śmietan-fixu
Polewa: 
50 g czekolady gorzkiej 
50 g czekolady mlecznej 
100 ml śmietany 30 %
Dodatkowo: 
250 g borówek 
1 puszka brzoskwiń 
50 g kumkwatu 
posypka cukrowa 


Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury 170-175 stopni (dolna grzałka). Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować (samo dno) masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować.

Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać trzepaczką do połączenia się składników. Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie szklista i sztywna dodać żółtka i zmiksować. Do dobrze ubitych jajek dodać stopniowo przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35 minut. Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na 3 blaty. 

Krem: Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru i ekstraktu. Dodać śmietan-fix i krótko zmiksować. Dodać mascarpone i zmiksować przez chwilę. 
Brzoskwinie odsączyć z syropu (syrop zachować) i pokroić w kostkę. Pierwszy blat nasączyć syropem z brzoskwiń, ułożyć 1/3 kremy oraz cząstki brzoskwiń i borówki. Przykryć drugim blatem, nasączyć go, dodać 1/2 pozostałej porcji kremu, brzoskwinie i borówki. Przykryć trzecim blatem i lekko go nasączyć. Wierzch tortu oraz boki wysmarować pozostałym kremem. 
Polewa: Śmietanę podgrzać nie doprowadzając do wrzenia. Do śmietany dodać kostki czekolady i odstawić na minutę. Wymieszać do powstania gładkiej, szklistej polewy. Polewę przelać do dyspensera i dekorować brzeg tortu, tak aby powstały ściekające sople. Resztę polewy wylać na wierzch i rozsmarować szpatułką. Brzegi tortu udekorować kawałkami brzoskwiń, borówek i owocami kumkwatu. Posypać posypką. Przed podaniem tort schłodzić kilka godzin, a najlepiej całą noc. Smacznego! 


Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Ciasto pomarańczowe

2025-02-22

Pyszne, ekspresowe w przygotowaniu, mocno maślane ciasto pomarańcze z pomarańczowym lukrem to słodkość,...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).