Tort czekoladowy z rumowymi trufelkami

Mój pierwszy tort według własnego pomysłu. Nie za słodki, bardzo kremowy i z wyczuwalnym smakiem 3 czekolad: gorzkiej, mlecznej i białej. Tort upiekłam na siódme urodziny synka. Goście byli zachwyceni, solenizant również. Debiut uznaję za udany 🙂 Możecie przygotować go na praktycznie każdą okazję: Walentynki, urodziny czy rocznice ślubu. Choć wygląda na skomplikowany w rzeczywistości jest bardzo prosty w przygotowaniu….

Składniki:
Biszkopt:
6 dużych jajek
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 (niepełna) szklanka mąki pszennej (szklanka 250 ml)
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz do biszkoptu:
1 szklanka wody
2 łyżeczki syropu czekoladowego
2 łyżeczki soku z cytryny
Ciemna masa:
500 g sera mascarpone
250 ml śmietany kremówki (30%)
100 g mlecznej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
Masa biała:
300 g sera mascarpone
100 ml śmietany kremówki
50 g białej czekolady
1 łyżka cukru pudru
Trufelki (przepis – podwójna porcja, z małymi zmianami znajdziecie tutaj):
90 g biszkoptów
85 g serka waniliowego
50 g białej czekolady
1 łyżeczka rumu (lub 1/2 łyżeczki aromatu rumowego)
1 łyżka gorzkiego kakao
2 łyżki wiórków kokosowych
Dodatkowo:
1 łyżka gorzkiego kakao (do serc)
1 łyżeczka masła
50 g czekolady mlecznej (do posypania boków tortu)

Biszkopt: Spód tortownicy wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem
waniliowym. Stopniowo dodawać po 1 żółtku cały czas upijając. Mąki z
proszkiem przesiać i dodać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do tortownicy (28 cm) i wstawić do nagrzanego do 170
stopni piekarnika na około 35 minut. Piec do suchego patyczka. Biszkopt
wystudzić i przekroić na 3 krążki.

Masa czekoladowa: Mascarpone ubić na puszystą masę z kremówką i cukrem
pudrem. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Dodać do
serowej masy i zmiksować. 

Zrobić poncz z wody, syropu czekoladowego i soku z cytryny. Każdy krążek
biszkoptu nasączyć ponczem i przełożyć kremem czekoladowym.

Masa biała: Ser mascarpone upić z kremówką i cukrem pudrem na masę.
Dodać roztopioną, przestudzoną białą czekoladę i zmiksować. Kremem
wysmarować wierzch i boki tortu. Boki obsypać startą mleczną czekoladą.

Trufelki: Biszkopty rozkruszyć w mikserze, dodać serek, stopioną białą
czekoladę i rum lub olejek rumowy. Wyrobić na ciasto. Włożyć na 10 minut do lodówki do
stężenia. Formować małe kuleczki. Połowę obtoczyć w kakao, połowę w
wiórkach kokosowych. Trufelki poukładać naprzemiennie po obwodzie tortu. Na wierzchu za pomocą szablonu zrobić serca z gorzkiego kakao. Tort przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego!

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Deser pistacjowy z malinami

2025-03-07

Szybki w przygotowaniu, bajecznie pyszny deser dla miłośników pistacjowych smaków. Biszkopty, puszysty krem...

Syrop pumpkin spice

2024-10-01

Bajecznie aromatyczny, pachnącymi korzennymi przyprawami syrop pumpkin spice to idealny dodatek do jesiennej...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).