Mój pierwszy tort według własnego pomysłu. Nie za słodki, bardzo kremowy i z wyczuwalnym smakiem 3 czekolad: gorzkiej, mlecznej i białej. Tort upiekłam na siódme urodziny synka. Goście byli zachwyceni, solenizant również. Debiut uznaję za udany 🙂 Możecie przygotować go na praktycznie każdą okazję: Walentynki, urodziny czy rocznice ślubu. Choć wygląda na skomplikowany w rzeczywistości jest bardzo prosty w przygotowaniu….
Składniki:
Biszkopt:
6 dużych jajek
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 (niepełna) szklanka mąki pszennej (szklanka 250 ml)
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz do biszkoptu:
1 szklanka wody
2 łyżeczki syropu czekoladowego
2 łyżeczki soku z cytryny
Ciemna masa:
500 g sera mascarpone
250 ml śmietany kremówki (30%)
100 g mlecznej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
Masa biała:
300 g sera mascarpone
100 ml śmietany kremówki
50 g białej czekolady
1 łyżka cukru pudru
Trufelki (przepis – podwójna porcja, z małymi zmianami znajdziecie tutaj):
90 g biszkoptów
85 g serka waniliowego
50 g białej czekolady
1 łyżeczka rumu (lub 1/2 łyżeczki aromatu rumowego)
1 łyżka gorzkiego kakao
2 łyżki wiórków kokosowych
Dodatkowo:
1 łyżka gorzkiego kakao (do serc)
1 łyżeczka masła
50 g czekolady mlecznej (do posypania boków tortu)
Biszkopt: Spód tortownicy wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem
waniliowym. Stopniowo dodawać po 1 żółtku cały czas upijając. Mąki z
proszkiem przesiać i dodać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do tortownicy (28 cm) i wstawić do nagrzanego do 170
stopni piekarnika na około 35 minut. Piec do suchego patyczka. Biszkopt
wystudzić i przekroić na 3 krążki.
Masa czekoladowa: Mascarpone ubić na puszystą masę z kremówką i cukrem
pudrem. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Dodać do
serowej masy i zmiksować.
Zrobić poncz z wody, syropu czekoladowego i soku z cytryny. Każdy krążek
biszkoptu nasączyć ponczem i przełożyć kremem czekoladowym.
Masa biała: Ser mascarpone upić z kremówką i cukrem pudrem na masę.
Dodać roztopioną, przestudzoną białą czekoladę i zmiksować. Kremem
wysmarować wierzch i boki tortu. Boki obsypać startą mleczną czekoladą.
Trufelki: Biszkopty rozkruszyć w mikserze, dodać serek, stopioną białą
czekoladę i rum lub olejek rumowy. Wyrobić na ciasto. Włożyć na 10 minut do lodówki do
stężenia. Formować małe kuleczki. Połowę obtoczyć w kakao, połowę w
wiórkach kokosowych. Trufelki poukładać naprzemiennie po obwodzie tortu. Na wierzchu za pomocą szablonu zrobić serca z gorzkiego kakao. Tort przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego!









