Tort kokosowy z ananasem

Klasyczny tort kokosowy z kawałkami ananasa. Prosty w wykonaniu. Nie za słodki, z puszystym biszkoptem. Gościł na 10-tych urodzinach mojego syna. Nie doczekał zdjęć w przekroju 🙂 Skusicie się?



Składniki: 
Biszkopt:
8 dużych jajek (klasy L lub XL 1 szt o wadze ok. 70 g)  
1 1/3 szklanki* cukru  
1 1/3 szklanka mąki tortowej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżki octu  
szczypta soli 

Krem:
1 litr śmietanki 30 %
350 g sera macarpone
5 czubatych łyżek cukru pudru
150 g wiórków kokosowych
2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii
3 opakowania śmietan fix’u
Do nasączenia biszkoptu:
200 ml syropu z ananasa (z puszki)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wiórki do dekoracji:
50 g wiórków kokosowych
1/2 łyżki masła
2 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
1 puszka (10 plastrów) ananasa
50 g gorzkiej czekolady
cukrowe, srebrne kwadraty (lub dowolna posypka)

*szklanka o pojemności 250 ml

Biszkopt: Piekarnik nagrzać do temperatury 170-175 stopni (dolna grzałka). Tortownicę o średnicy ok. 28 cm wysmarować (samo dno) masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować.
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, roztrzepać trzepaczką do połączenia się składników. Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dosypując cukier. Kiedy piana będzie szklista i sztywna dodać żółtka i zmiksować. Do dobrze ubitych jajek dodać stopniowo przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut. Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na 3 blaty.

Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Pod koniec ubijania dodać śmietan fixy oraz ser mascarpone. Krótko zmiksować do połączenia się składników. Dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać łyżką.
Jeden blat biszkoptu nasączyć syropem z ananasa z dodatkiem ekstraktu, wyłożyć 1/3 kremu kokosowego i rozsmarować, dodać 1/2 puszki ananasa pokrojonego w kostkę. Przykryć drugim biszkoptem i nasączyć go syropem. Wyłożyć porcję masy i kawałki ananasa. Przykryć ostatnim kawałkiem biszkoptu. Wierzch i boki tortu wysmarować pozostałym kremem. Wiórki kokosowe podsmażyć z masłem i cukrem, aż do lekkiego zeszklenia, wystudzić i udekorować boki tortu. Czekoladę rozpuścić, lekko przestudzić i przelać do woreczka strunowego z odciętym końcem. Udekorować wierzch tortu czekoladową kratką i cukierkami. Tort przed podaniem schłodzić przez kilka godzin (a najlepiej przez całą noc w lodówce). Smacznego!

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Sernik kajmakowy

2025-01-04

Obłędnie kremowy, przepyszny i wilgotny sernik kajmakowy z orzechami i granatem to słodkość,...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).