Vol-au-vent (kominki) z ciasta francuskiego z pastą z awokado i łososiem

Vol-au-vent to rodzaj przekąski z ciasta francuskiego w formie kominów (miseczek), które świetnie nadają się do faszerowania. Chociaż tę przekąskę często podaje się na ciepło np. z mięsnym farszem, to w wariancie na zimno może być nadziewana wszelkiego rodzaju pastami czy sałatkami i podawana jako tzw. finger food. Jeśli chcecie nadziać je mięsnym farszem np. z sosem, warto zrobić wyższy rant, nakładając na pełne okręgi więcej wyciętych kółek z dziurką. Z powodzeniem możecie wyciąć również okręgi o mniejszej średnicy i tym samym uzyskać więcej „miseczek” do nadziania. Ta wersja z pastą z awokado świetnie sprawdzi się na imprezach, na kolację czy jako posiłek np. do pracy czy szkoły 😉 

Składniki (na 7 dużych sztuk): 
1 arkusz (300 g) ciasta francuskiego xl 
1 małe jajko (do wysmarowania ciasta) 
Pasta z awokado: 
1 dojrzałe awokado
3 duże jajka na twardo 
1/2 łyżki soku z cytryny lub limonki 
1 ząbek czosnku 
1 łyżeczka chili w płatkach 
sól świeżo zmielona (do smaku) 
pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku) 
Dodatkowo: 
100 g wędzonego na zimno łososia 
koperek (do dekoracji) 


Z ciasta francuskiego wyciąć za pomocą szklanki o średnicy ok. 8 cm 7 okręgów. Z pozostałego ciasta wyciąć resztę kółek szklanką, a w ich środku za pomocą kieliszka o średnicy ok. 4 cm kółka. Kółka ponownie zagnieść i rozwałkować wycinając okręgi szklanką i kółka w środku. Finalnie powinno być 14 okręgów z dziurką, po dwa na każde wcześniej wycięte 7 okręgów. 7 okręgów przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować za pomocą pędzelka rozkłóconym jajkiem. Na każde koło nakładać po 2 ringi, smarując każdą warstwę jajkiem. Kominki piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 18 minut, aż wyrosną, rozwarstwią się i zarumienią. Upieczone kominki wystudzić. W misce za pomocą widelca rozgnieść awokado, dodać sok z cytryny i wymieszać. Dodać starte na tarce na dużych oczkach jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Całość wymieszać. Kominki faszerować pastą, na wierzchu ułożyć kawałki łososia i koperek. Posypać świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego! 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Deser pistacjowy z malinami

2025-03-07

Szybki w przygotowaniu, bajecznie pyszny deser dla miłośników pistacjowych smaków. Biszkopty, puszysty krem...

Syrop pumpkin spice

2024-10-01

Bajecznie aromatyczny, pachnącymi korzennymi przyprawami syrop pumpkin spice to idealny dodatek do jesiennej...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).