Warzywny pasztet w trzech smakach pieczony w słoikach

Uwielbiam warzywne pasztety. Piekę je często, głównie dlatego, że lubię nietypowe, zdrowe dodatki do klasycznych kanapek. Ten pasztet z soczewicy, kukurydzy i groszku jest przepyszny – kremowy, a dzięki aromatycznym przyprawom bardzo wyrazisty w smaku. Świetnie komponuje się w towarzystwie świeżego pieczywa, ogórka konserwowego i ketchupu. Do wykonania pasztetu wykorzystałam warzywa w puszkach Bonduelle, które zawsze mam pod ręką 🙂 To świetne rozwiązanie, aby w szybki sposób przygotować coś smacznego na kanapki, a dodatkowo dzięki użyciu warzyw z puszki mamy gwarancję, że składniki są najwyższej jakości.
Pasztety pieczone w słoiku mają wiele zalet – są bardziej podzielne – dzięki czemu możecie obdarować nimi swoich bliskich, łatwo się przechowują, a dodatkowo tak przygotowane porcje można z powodzeniem zamrozić i cieszyć się tym pysznym smakiem, kiedy tylko przyjdzie Wam na to ochota. 

Składniki (na 4 słoiki o pojemności 300 ml):
Pasztet z soczewicy:
1 puszka gotowanej na parze soczewicy Bonduelle 
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
5 suszonych pomidorów 
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
sól (do smaku)
pieprz czarny (do smaku)
Pasztet z zielonego groszku:
1 puszka zielonego groszku Bonduelle
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia (opcjonalnie)
sól (do smaku)
pieprz czarny (do smaku)
Pasztet z kukurydzy:
1 puszka kukurydzy złocistej Bonduelle
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki chili w proszku 
sól (do smaku)
pieprz czarny (do smaku)
Dodatkowo:
1 łyżka oleju
1 łyżka masła + 2 łyżeczki do wysmarowania słoików






Na patelni rozpuścić masło z olejem, 3 cebule posiekać w drobną kostkę i zeszklić na złoty kolor. Soczewicę wraz z zalewą przełożyć do miski, dodać 1/3 podsmażonej cebuli, jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i posiekane pomidory. Wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. 
Groszek wraz z częścią zalewy przełożyć do miski, dodać 1/2 pozostałej cebuli, przeciśnięty czosnek, natkę, jęczmień, jajko, przyprawy i bułkę tartą. Zmiksować na gładką masę.
Kukurydzę przełożyć do miski z częścią zalewy, dodać pozostałą cebulę, jajko, bułkę, przeciśnięty czosnek oraz pozostałe przyprawy. Zmiksować na gładką masę. Czyste, wyparzone słoiczki posmarować dokładnie masłem. Układać masy w trzech smakach do 3/4 wysokości, lekko wyrównując wierzch każdej z nich. Słoiki (bez zakrętek) umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę na 125 stopni (grzałka góra-dół) i piec ok. 1 godziny i 15 minut, do ładnego zarumienienia się wierzchu. Po upieczeniu odczekać, aż pasztet wystygnie, zakręcić słoiki i wstawić do lodówki. 

Czy wiesz, że…Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw. 




Rady: Gęstość masy na pasztet można dowolnie regulować dodając mniej lub więcej zalewy z warzyw lub ewentualnie wody. 
Do pieczenia należy użyć słoików z grubego szkła, najlepiej typu „weck”.
Pasztet można zamrozić bezpośrednio w słoiku lub w plastikowym pojemniku.
Pasztet można także upiec w klasycznej keksówce. 
Szczelnie zamknięte słoiki z pasztetem przechowujemy w lodówce do 7 dni. 


Bonduelle - od 25 lat z Wami

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Ciasto pomarańczowe

2025-02-22

Pyszne, ekspresowe w przygotowaniu, mocno maślane ciasto pomarańcze z pomarańczowym lukrem to słodkość,...

Sernik kajmakowy

2025-01-04

Obłędnie kremowy, przepyszny i wilgotny sernik kajmakowy z orzechami i granatem to słodkość,...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).