Pyszna, pożywna, aromatyczna i kremowa zupa z dyni to niekwestionowana królowa wśród jesiennych zup 😉 Krem z dyni można przygotować na wiele sposobów, zarówno w wersji wytrawnej jak i na słodko. Ja jestem zdecydowanie zwolenniczką tej pierwszej opcji. Dynia świetnie współgra z pikantnymi przyprawami, stąd nie mogło zabraknąć ich w tym przepisie. Dodatek mleka kokosowego nadaje zupie wyrazistego smaku, konkretnie go podkręca, a zarazem świetnie równoważy pikantność przypraw.
Składniki:
600 g dyni (dowolna odmiana – waga po obraniu)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki ryżu basmati
250 ml mleka kokosowego
1 l bulionu warzywnego
50 g masła
1 łyżka oliwy z oliwek
sól (do smaku)
chili (do smaku)
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki curry
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
Do podania:
podprażone pestki dyni
płatki chili
W garnku rozpuścić masło z oliwą. Dodać drobno pokrojoną cebulę i zeszklić ją przez kilka minut. Dodać imbir, chili, kurkumę, curry oraz gałkę muszkatołową. Chwilę podsmażyć całość. Dodać drobno posiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę dynię. Całość zalać bulionem, dodać ryż i mleko kokosowe. Gotować na wolnym ogniu do miękkości dyni i ryżu. Zblendować na gładki krem. Po zblendowaniu ponownie podgrzać i ewentualnie doprawić solą. Podawać gorącą z pestkami dyni podprażonymi na suchej patelni, groszkiem ptysiowym lub grzankami. Smacznego!