Zrób to sam. Domowy cukier waniliowy.

Nie ma nic pyszniejszego od domowych ciast i deserów. Ale jeśli dodamy do nich prawdziwy, domowy cukier waniliowy, nabierają głębi i niepowtarzalnego aromatu. Kiedy zakupiłam laski wanilii, od razu zabrałam się za przygotowanie aromatycznego cukru waniliowego. W przeciwieństwie od tego sklepowego, który w rzeczywistości jest cukrem wanilinowym (z dodatkiem sztucznej waniliny), a nie waniliowym, ten domowy kryje w sobie prawdziwą głębie smaku. Przygotowanie go zajmuje nie więcej niż 2 minuty, a smak deserów i kawy z dodatkiem takiego cukru jest nie do opisania 🙂 Zresztą, sami spróbujcie.

Składniki:
200 g drobnego cukru

1 duża laska wanilii



Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół. Wyskrobać miąższ i dodać go do cukru. Wymieszać, aż do połączenia się czarnych ziarenek z cukrem. Puste strąki pociąć na kawałki i również włożyć do cukru. Zakręcić słoik i wstrząsnąć. Smacznego!


Rady: 
* Jeśli użyjecie trochę cukru waniliowego, możecie uzupełnić go nowym. Wystarczy dobrze wymieszać zawartość słoika i odczekać 1-2 dni.
* Jeśli użyjecie do dania czy deseru samego miąższu wanilii pusty strąk możecie dołożyć do cukru, celem wzmocnienia aromatu.
* Domowy cukier waniliowy możecie używać nie tylko do aromatyzowania ciast i deserów, ale także do kawy i napojów lub posypywania nim gotowych dań. 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Deser pistacjowy z malinami

2025-03-07

Szybki w przygotowaniu, bajecznie pyszny deser dla miłośników pistacjowych smaków. Biszkopty, puszysty krem...

Syrop pumpkin spice

2024-10-01

Bajecznie aromatyczny, pachnącymi korzennymi przyprawami syrop pumpkin spice to idealny dodatek do jesiennej...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).