Likier kokosowy

18+ Boski likier kokosowy, który finalnie przygotujesz w zalewie kilka chwil. Jego przygotowanie jednak wymaga cierpliwości, a jeśli planujesz podać go na konkretną okazję, rozpoczęcie przygotowania należy rozpocząć na dwa tygodnie przed, aby wiórki kokosowe odpowiednio się namoczyły i oddały wódce cały swój smak i aromat 😉 Cała reszta przygotowań to zaledwie 3 minuty 🙂 Likier najlepiej smakuje mocno schłodzony, a jego smak zapewne zachwyci miłośników popularnego malibu 😉 

Składniki: 
100 g wiórków kokosowych (najlepiej drobnych) 
250 ml wódki 
250 ml skondensowanego mleka słodzonego 
250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego (lub śmietanki 30%)
Dodatkowo: 
wódka (do uzupełnienia – czytaj opis) 

Do większego słoika wsypać wiórki, zalać 250 ml wódki i zakręcić słoik zakrętką. Odstawić w ciemne miejsce (np. do szafki kuchennej) na 14 dni (a minimum na 10 dni). Każdego dnia słoik wstrząsnąć lub zamieszać i ugnieść wiórki łyżką i ponownie zakręcić zakrętką. Po 14 dniach, wiórki partiami (po 1-2  łyżkach na porcje) przekładać na garnek wyłoży gazą i dokładnie odciskać wódkę kokosową. Mnie udało się z 250 ml wycisnąć 200 ml wódki koksowej. W zależności od tego, ile udało się wycisnąć wódki, należy uzupełnić pozostałą porcję do finalnej ilości 250 ml. W drugim rondlu lub dzbanku wymieszać trzepaczką mleko skondensowane słodzone i niesłodzone. Cienką strużką, stopniowo i powoli wlewać do mlek wódkę kokosową cały czas mieszając. Likier przelać do butelki i zatkać korkiem. Przechowywać w lodówce. Smacznego! 

Rady: Wódkę należy wlewać do mlek, nie odwrotnie, ponieważ całość może się zważyć. Wiórki pozostałe z moczenia w wódce można przełożyć do słoik z zakrętką i przechowywać w lodówce. Można wykorzystać je np. do przygotowania słodkości dla dorosłych: trufli (przepis TUTAJ), ciasta rafaello (przepis TUTAJ), kokosanek (przepis TUTAJ), deserów (np. PRZEPIS) lub do posypania pucharków lodowych.

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Deser pistacjowy z malinami

2025-03-07

Szybki w przygotowaniu, bajecznie pyszny deser dla miłośników pistacjowych smaków. Biszkopty, puszysty krem...

Syrop pumpkin spice

2024-10-01

Bajecznie aromatyczny, pachnącymi korzennymi przyprawami syrop pumpkin spice to idealny dodatek do jesiennej...

Kotlety z bakłażana

2024-11-01

Te obłędnie chrupiące, soczyste i wyraziste w smaku wegetariańskie kotlety z bakłażana to...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).