18+ Boski likier kokosowy, który finalnie przygotujesz w zalewie kilka chwil. Jego przygotowanie jednak wymaga cierpliwości, a jeśli planujesz podać go na konkretną okazję, rozpoczęcie przygotowania należy rozpocząć na dwa tygodnie przed, aby wiórki kokosowe odpowiednio się namoczyły i oddały wódce cały swój smak i aromat 😉 Cała reszta przygotowań to zaledwie 3 minuty 🙂 Likier najlepiej smakuje mocno schłodzony, a jego smak zapewne zachwyci miłośników popularnego malibu 😉
Składniki:
100 g wiórków kokosowych (najlepiej drobnych)
250 ml wódki
250 ml skondensowanego mleka słodzonego
250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego (lub śmietanki 30%)
Dodatkowo:
wódka (do uzupełnienia – czytaj opis)
100 g wiórków kokosowych (najlepiej drobnych)
250 ml wódki
250 ml skondensowanego mleka słodzonego
250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego (lub śmietanki 30%)
Dodatkowo:
wódka (do uzupełnienia – czytaj opis)
Do większego słoika wsypać wiórki, zalać 250 ml wódki i zakręcić słoik zakrętką. Odstawić w ciemne miejsce (np. do szafki kuchennej) na 14 dni (a minimum na 10 dni). Każdego dnia słoik wstrząsnąć lub zamieszać i ugnieść wiórki łyżką i ponownie zakręcić zakrętką. Po 14 dniach, wiórki partiami (po 1-2 łyżkach na porcje) przekładać na garnek wyłoży gazą i dokładnie odciskać wódkę kokosową. Mnie udało się z 250 ml wycisnąć 200 ml wódki koksowej. W zależności od tego, ile udało się wycisnąć wódki, należy uzupełnić pozostałą porcję do finalnej ilości 250 ml. W drugim rondlu lub dzbanku wymieszać trzepaczką mleko skondensowane słodzone i niesłodzone. Cienką strużką, stopniowo i powoli wlewać do mlek wódkę kokosową cały czas mieszając. Likier przelać do butelki i zatkać korkiem. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
Rady: Wódkę należy wlewać do mlek, nie odwrotnie, ponieważ całość może się zważyć. Wiórki pozostałe z moczenia w wódce można przełożyć do słoik z zakrętką i przechowywać w lodówce. Można wykorzystać je np. do przygotowania słodkości dla dorosłych: trufli (przepis TUTAJ), ciasta rafaello (przepis TUTAJ), kokosanek (przepis TUTAJ), deserów (np. PRZEPIS) lub do posypania pucharków lodowych.











