Pyszna, pożywna, a zarazem lekka sałatka z fasolką szparagową to idealna opcja na kolację, lekki, letni obiad czy posiłek do pracy. Z powodzeniem możecie wykorzystać do niej wcześniej ugotowaną fasolkę, która np. została z obiadu. Zamiast dressingu na bazie oliwy świetnie sprawdzi się tutaj także jogurtowy sos ziołowy np. na bazie koperku. Zajadajcie na zdrowie 🙂
Składniki:
1 sałatka rzymska
120 g ugotowanej fasolki szparagowej
2 jajka na twardo
8 żółtych pomidorków paprykowych
3 plastry szynki szwarcwaldzkiej
1 mała czerwona cebula
1 cebulka dymka ze szczypiorem
Dressing:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka kremu balsamicznego
świeżo zmielona sól morska (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1 sałatka rzymska
120 g ugotowanej fasolki szparagowej
2 jajka na twardo
8 żółtych pomidorków paprykowych
3 plastry szynki szwarcwaldzkiej
1 mała czerwona cebula
1 cebulka dymka ze szczypiorem
Dressing:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka kremu balsamicznego
świeżo zmielona sól morska (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Sałatę pokroić na mniejsze kawałki. Plastry szynki usmażyć na suchej patelni na chrupiąco z obu stron. Jajka pokroić na ćwiartki, fasolkę na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, pomidorki pokroić na połówki. Dymkę wraz ze szczypiorem posiekać. Wszystkie składniki ułożyć na talerzu. Składniki dressingu wymieszać. Sałatkę polać dressingiem przed podaniem. Smacznego!











