Włoska focaccia tak dobrze znana i lubiona na całym świecie to jedno z tych rodzajów pieczywa, które znika w oka mgnieniu 😉 Cudownie smakuje sama, podana jedynie z dobrej jakości oliwą, ale to także świetny dodatek np. do zup kremów, past czy hummusów lub jako baza do kanapek. Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku ciasto zawdzięcza swój niepowtarzalny smak długiemu procesowi wyrastania. Wśród różnych szkół przygotowania tego włoskiego klasyka jest także ten, gdzie focaccia powoli wyrasta w lodówce przez kilka godzin lub nawet całą noc 😉 Z powodzeniem więc możecie wymieszać ciasto wieczorem, a rano upiec i rozkoszować się pysznym pieczywem na śniadanie 😉
Składniki:
300 g mąki pszennej (najlepiej typ 00)
220 ml ciepłej wody
5 g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
3/4 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
8 pomidorków koktajlowych
12 zielonych lub czarnych oliwek
świeży rozmaryn
sól morska grubo mielona
oliwa z oliwek
300 g mąki pszennej (najlepiej typ 00)
220 ml ciepłej wody
5 g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
3/4 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
8 pomidorków koktajlowych
12 zielonych lub czarnych oliwek
świeży rozmaryn
sól morska grubo mielona
oliwa z oliwek
Do miski wlać wodę, dodać drożdże i cukier. Wymieszać. Dodać mąkę, sól i oliwę. Wymieszać ciasto łyżką lub w robocie przez około 10 minut. Ciasto przełożyć do drugiej miski wysmarowanej oliwą, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 3 godziny. Kilkukrotne w tym czasie podlewając oliwą składać brzegi ciasta co środka. Dobrze wyrośnięte ciasto przełożyć do blaszki lub naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Ciasto rozciągnąć palcami na wielkość formy. Przykryć i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do temperatury 240 stopni (grzałka góra-dół). Wierzch ciasta polać oliwą i palcami zrobić kilka wgłębień. We wgłębienia powtykać połówki pomidorków i oliwki. Całość posypać listkami rozmarynu i gruboziarnistą solą morską. Focaccię piec około 20 minut, lub do czasu, aż będzie upieczona i zarumieniona. Smacznego!










