Pączki z marmoladą różaną i kilka porad

Za kilka dni Tłusty Czwartek. Nie jestem wielką miłośniczką pączków, ale domowym, nadzianym marmoladą różaną nigdy nie pogardzę 😉 Sekretem idealnych pączków są świeże, dobrej jakości składniki, dobrze wyrobione luźne ciasto oraz odpowiednio długi czas wyrastania. Choć przygotowanie pączków wymaga trochę czasu, warto usmażyć je samodzielnie. Poniżej znajdziecie kilka ważnych wskazówek dotyczących smażenia pączków. Na Tłusty Czwartek polecam Wam również przepis na faworki i serowe oponki



Składniki (na ok. 12-13 dużych pączków):
500 g mąki tortowej (+ mąka do podsypania)
szczypta soli
250 ml ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
4 żółtka
1 jajko
70 g cukru
1 łyżka domowego cukru waniliowego 
45 g stopionego masła
2 łyżki wódki lub spirytusu 
marmolada różana 
Dodatkowo:
1 litr oleju (do smażenie)
cukier puder lub lukier (do ozdoby)





Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżeczkę mąki i cukru. Pozostawić na ok. 10 minut do podrośnięcia. Do mąki dodać podrośnięte drożdże, rozkłócone jajko z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Wyrobić (ręcznie, w robocie lub automacie do chleba) gładkie elastyczne ciasto. W trakcie wyrabiania dodać stopione masło oraz wódkę lub spirytus. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia na ok. 1 godzinę. Podrośnięte ciasto wyrobić ponownie na stolnicy wysypanej mąką. Rwać kawałki ciasta (ok. 80-85g) i formować kuli. Każdą kulkę spłaszczyć, na środek nałożyć po łyżeczce marmolady różanej i zlepić dokładnie ciasto nad nadzieniem, formując kulkę. Nadziane pączki układać na ścierce podsypanej mąką. Przykryć drugą ścierką i odstawić do podrośnięcia na ok. 30 minut. W dużym szerokim rondlu rozgrzać olej. Temperatura oleju powinna wynosić ok. 175 stopni. Smażyć partiami pączki (po 2-4 sztuki) z obu stron na rumiano. Usmażone pączki wyłożyć na ręcznik papierowy. Pączki udekorować, według uznania lukrem lub posypać cukrem pudrem. 


Rady: 

  • Składniki na ciasto drożdżowe powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • Ciasto drożdżowe powinno być dobrze wyrobione, luźne, ale na tyle elastyczne, aby dało się formować pączki. Należy unikać podsypywania zbyt dużej ilości mąki.  
  • Ciasto na pączki nie powinno być za słodkie. Zbyt duża ilość cukru w cieście powoduje, że szybciej się rumienią przy smażeniu.  
  • Pączki można również smażyć na smalcu.   
  • Dodatek alkoholu do ciasta nie jest konieczny, ale sprawi, że pączki będą chłonąć mniej tłuszczu.
  • Pączki można również wycinać z rozwałkowanego na ok. 1,5 cm ciasta i dalej postępować jak w przepisie.   
  • Pączki można nadziać za pomocą szprycy ze specjalną nakładkę również po upieczeniu. Jeśli jednak dobrze zlepimy pączki nadziane przed pieczeniem marmolada na pewno nie wypłynie podczas smażenia. 
  • Temperatura oleju powinna wynosić ok. 175 stopni – jeśli będzie wyższa, pączki zbyt szybko się zrumienią, a w środku pozostaną niedopieczone, jeśli temperatura będzie niższą, pączki wsiąkną więcej tłuszczu. Najlepiej w tym celu posłużyć się termometrem cukierniczym, jednak jeśli takiego nie posiadamy, można sprawdzić stopień rozgrzania tłuszczu wrzucając do niego kawałek ciasta drożdżowego. Jeśli od razu wokół niego pojawią się bąbelki, wypłynie na wierzch i zacznie się rumienić – temperatura jest odpowiednia do smażenia.   
  • Pączki należy smażyć partiami, jeśli będziemy smażyć jednocześnie większą ich ilość, temperatura tłuszczu znacznie się obniży, tym samym pączki będą bardziej chłonąć tłuszcz.  
  • Pączki smażymy po kilka ok. 2 minuty z każdej strony, do ładnego zarumienienia. 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Deser pistacjowy z malinami

2025-03-07

Szybki w przygotowaniu, bajecznie pyszny deser dla miłośników pistacjowych smaków. Biszkopty, puszysty krem...

Syrop pumpkin spice

2024-10-01

Bajecznie aromatyczny, pachnącymi korzennymi przyprawami syrop pumpkin spice to idealny dodatek do jesiennej...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).