Risotto z suszonymi pomidorami i grillowaną piersią kurczaka

Pyszne danie w kilka chwil – risotto. Można je przygotować na tysiące sposobów, ale zawsze bazę stanowi dobry ryż, świeże masło i najlepszy domowy bulion. Dziś przepis na kremowe risotto z suszonymi pomidorami, które fajnie komponuje się z aromatyczną, grillowaną piersią kurczaka.



Składniki:
200 g ryżu do risotto (arborio)
40 g masła 
2 szalotki 
1 litr domowego bulionu drobiowego
4 łyżki startego sera grana padano lub parmezanu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
8 suszonych pomidorów z zalewy
czarny pieprz świeżo zmielony (do smaku)
Pierś z kurczaka:
1 podwójna pierś z kurczaka
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
1 łyżka oleju 
świeżo zmielony czarny pieprz
1/2 łyżki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1/4 łyżeczki papryki słodkiej
sól (opcjonalnie)

Pierś z kurczaka: Każdy filet przeciąć na pół. Składniki marynaty
wymieszać. Marynatą zalać mięso. Odstawić do lodówki przynajmniej
na 1 godzinę. Mięso wyjąć z lodówki minimum 30 minut przed smażeniem.
Piersi grillować z obu stron na mocno rozgrzanej patelni grillowej lub grillu
elektrycznym. 


Risotto: Masło rozpuścić na patelni, dodać posiekane w drobną kostkę szalotki. Zarumienić. Do cebuli wsypać suchy ryż i smażyć (cały czas mieszając) do czasu, aż będzie szklisty. Stopniowo dolewać po 1 chochelce gorącego bulionu. Każdą kolejną chochelkę bulionu dodać dopiero wtedy, gdy ryż wchłonie cały płyn z patelni. Bulion dolewać do czasu, aż ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Do risotta dodać posiekaną natkę pietruszki, pokrojone na wąskie paski pomidory oraz starty ser. Wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i (opcjonalnie) solą. Podawać od razu po przygotowaniu. 


Rady: Do risotta można dodać kieliszek wytrawnego, białego wina.

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Deser pistacjowy z malinami

2025-03-07

Szybki w przygotowaniu, bajecznie pyszny deser dla miłośników pistacjowych smaków. Biszkopty, puszysty krem...

Syrop pumpkin spice

2024-10-01

Bajecznie aromatyczny, pachnącymi korzennymi przyprawami syrop pumpkin spice to idealny dodatek do jesiennej...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).