Pyszne, puszyste, domowe drożdżówki to słodycz, która skradnie Twoje serce i podniebienie. Połączenie truskawek i rabarbaru to duet idealny, który z ciastem drożdżowym komponuje się wybitnie dobrze. To idealny wypiek do kawy, na piknik czy w podróż.

Składniki (na 6 dużych sztuk):
Bułki:
300 g mąki pszennej
130 ml ciepłego mleka
25 g świeżych drożdży
szczypta soli
1 duże jajko
60 g cukru
3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
60 g stopionego masła
200 g truskawek
200 g rabarbaru
Kruszonka:
80 g mąki
40 g zimnego masła
50 g cukru
Dodatkowo:
1 jajko (do wysmarowania drożdżówek)


Mąkę przesiać do dużej miski. Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić do podrośnięcia na około 10 minut. Do mąki dodać sól, rozkłócone jajko, cukier i cukier waniliowy oraz podrośnięty zaczyn. Stopniowo dolewać masło cały czas wyrabiając, do czasu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. W międzyczasie zagnieść kruszonkę, umyć, ususzyć i pozbawić szypułek truskawki i pokroić je na ćwiartki. Rabarbar pokroić na 1 cm kawałki. Podrośnięte ciasto chwilę wyrobić i podzielić na 6 równych porcji (po około 100 g każda). Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałka góra-dół). Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Każdą porcję ciasta uformować w kulkę. Przełożyć na blaszkę i spłaszczyć placami na okrągły placek o grubości ok. 1 1/2 cm. Blaszkę przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na około 15 minut. W każdej drożdżówce, na środku zrobić wgłębienie za pomocą np. dna szklanki. We wgłębieniach ułożyć truskawki i rabarbar. Drożdżówki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut, do zarumieniania. Studzić na kratce. Smacznego!








