Babka kajmakowa

Pyszne, puszysta babka kajmakowa z boską polewą z masy krówkowej i czekolady 🙂 Idealnie sprawdzi się na Wielkanocnym stole. Zrobisz ją ekspresowo z zaledwie kilku składników 🙂 Możesz upiec ją w tradycyjnej formie do babki, keksówce lub w formie małych babeczek np. do koszyczka. Słodkich świąt 🙂 

Składniki: 
4 duże jajka (rozmiar L – w temperaturze pokojowej) 
110 g cukru 
2 łyżeczki cukru waniliowego 
250 g masy kajmakowej  
280 g mąki pszennej 
szczypta soli 
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
125 ml oleju 
Polewa: 
50 g masy kajmakowej 
40 ml śmietany 30%
70 g białej czekolady 
Dodatkowo (do formy): 
1 łyżeczka masła
2 łyżki bułki tartej (mąki lub kaszy manny) 

Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką kartą. Mąkę z proszkiem i solą przesiać przez sito. Jajka wbić do miski. Ubijać mikserem stopniowo dosypując cukier i cukier waniliowy. Kiedy jajka będą ubite na puszystą masę dodać masę kajmakową i zmiksować do połączenia. Dodawać mąkę w 3 porcjach na przemian z olejem i cały czas miksować. Ciasto przelać do formy i piec w 180 stopniach (grzałka góra-dół) ok. 45 minut, co suchego patyczka. Wystudzić na kratce. W rondelku podgrzać na mały gazie śmietankę z kajmakiem. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszać najlepiej trzepaczką, aż czekolada się rozpuści. Polewę lekko przestudzić. Babkę polać polewą. Smacznego! 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Deser pistacjowy z malinami

2025-03-07

Szybki w przygotowaniu, bajecznie pyszny deser dla miłośników pistacjowych smaków. Biszkopty, puszysty krem...

Syrop pumpkin spice

2024-10-01

Bajecznie aromatyczny, pachnącymi korzennymi przyprawami syrop pumpkin spice to idealny dodatek do jesiennej...

Kotlety z bakłażana

2024-11-01

Te obłędnie chrupiące, soczyste i wyraziste w smaku wegetariańskie kotlety z bakłażana to...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).