Dorsz pieczony z jarzynami w porze

Ryba to jedno z mniej lub bardziej ulubionych dań. Zaleca się jej jedzenie przynajmniej trzy razy w tygodniu, bo jak powszechnie wiadomo, częste spożywanie ryby dobrze wpływa na wszystko. Ryba jest pyszna, ma delikatne mięso, charakterystyczny smak i można ją przyrządzić na tysiące sposobów. Dlaczego więc większość ogranicza się tylko do ryby smażonej w grubej panierce z jajka i bułki? Trochę w tym zakłamania, bo wychodzi na to, że właściwie jemy ryby, bo tak trzeba, bo są zdrowe i zalecane w codziennym menu, a nie dlatego, że je po prostu lubimy…A ryba, podana w trochę inny sposób może być o niebo lepsza, niż ta smażona w panierce. Ryba w papilotach z pora z warzywami to bardzo smaczny pomysł na obiad, do którego po spróbowaniu z pewnością wrócicie nie raz…



Składniki:
4 filety z dorsza
1 marchew
1 pietruszka
1 gruby por
1 łyżka masła
1/2 łyżki tymianku
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
1 łyżeczka marynowanego koperku (opcjonalnie)
1 łyżka świeżego koperku
sól 
pieprz czarny świeżo zmielony
1 łyżka soku z cytryny




Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kilku centymetrowe słupki. Na patelni rozpuścić masło i wrzucić pokrojone warzywa. Doprawić sosem sojowym, dodać marynowany i świeży koperek, doprawić pieprzem. Dolać 1/2 szklanki wody i dusić około 5 minut. Filety z dorsza skropić sokiem z cytryny, posypać tymiankiem, solą i pieprzem. Liście pora zdjąć nacinając po długości w jednym miejscu, aby utworzyły się z nich długie „łódki”. Na pora poukładać rybę, obłożyć podduszonymi warzywami i zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut. Podawać z ryżem. Smacznego! 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Ciasto pomarańczowe

2025-02-22

Pyszne, ekspresowe w przygotowaniu, mocno maślane ciasto pomarańcze z pomarańczowym lukrem to słodkość,...

Sernik kajmakowy

2025-01-04

Obłędnie kremowy, przepyszny i wilgotny sernik kajmakowy z orzechami i granatem to słodkość,...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).