Chlebek bananowy z masłem orzechowym i orzechami pekan

Chlebek bananowy, czy też ciasto bananowe 😉 to (w myśl idei zero waste) idealny sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów. Idealny dodatek do kawy czy herbaty. To ciacho długo zachowuje świeżość, jest sycące i z powodzeniem możecie zabrać je ze sobą w podróż czy na piknik. Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne 😉 Pieczcie i zajadajcie 😉 

Składniki (na keksówkę o wymiarach 26,5 cm x 8 cm): 
4 średnie mocno dojrzałe banany (waga po obraniu ok. 430 g)
3 duże jajka rozmiar L
280 g mąki pszennej 
170 g cukru 
2 łyżeczki cukru z wanilią 
100 g masła orzechowego 
50 ml oleju 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
Dodatkowo: 
50 g orzechów pekan 

Mąkę z proszkiem i sodą przesiać przez sitko. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 175 stopni (grzałka góra-dół). 3 banany rozgnieść widelcem na papkę. Jajka wbić do miski i ubijając dodawać stopniowo cukier z cukrem z wanilią. Kiedy masa będzie puszysta, dodać rozgniecione banany, masło orzechowe i olej. Krótko zmiksować do połączenia się składników. Do ubitych jajek stopniowo, w trzech porcjach dosypywać mąkę cały czas miksując. Ciasto przelać do keksówki. Na wierzchu ułożyć rozciętego wzdłuż banana i orzechy. Wstawić do piekarnika i piec ok. 50-55 minut do suchego patyczka. Studzić na kratce. Smacznego! 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Ciasto pomarańczowe

2025-02-22

Pyszne, ekspresowe w przygotowaniu, mocno maślane ciasto pomarańcze z pomarańczowym lukrem to słodkość,...

Sernik kajmakowy

2025-01-04

Obłędnie kremowy, przepyszny i wilgotny sernik kajmakowy z orzechami i granatem to słodkość,...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).