Chlebek bananowy, czy też ciasto bananowe 😉 to (w myśl idei zero waste) idealny sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów. Idealny dodatek do kawy czy herbaty. To ciacho długo zachowuje świeżość, jest sycące i z powodzeniem możecie zabrać je ze sobą w podróż czy na piknik. Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne 😉 Pieczcie i zajadajcie 😉
4 średnie mocno dojrzałe banany (waga po obraniu ok. 430 g)
3 duże jajka rozmiar L
280 g mąki pszennej
170 g cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
100 g masła orzechowego
50 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
50 g orzechów pekan
Mąkę z proszkiem i sodą przesiać przez sitko. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 175 stopni (grzałka góra-dół). 3 banany rozgnieść widelcem na papkę. Jajka wbić do miski i ubijając dodawać stopniowo cukier z cukrem z wanilią. Kiedy masa będzie puszysta, dodać rozgniecione banany, masło orzechowe i olej. Krótko zmiksować do połączenia się składników. Do ubitych jajek stopniowo, w trzech porcjach dosypywać mąkę cały czas miksując. Ciasto przelać do keksówki. Na wierzchu ułożyć rozciętego wzdłuż banana i orzechy. Wstawić do piekarnika i piec ok. 50-55 minut do suchego patyczka. Studzić na kratce. Smacznego!