Chlebki pita

Domowe chlebki pita nie mają sobie równych. Takie świeżo upieczone smakują o niebo lepiej, niż te gotowe ze sklepu. To tylko kilka składników i niewiele pracy. Możecie nadziać je dowolnymi składnikami, a ja niebawem pokażę Wam jedną z pysznych propozycji na takie nadzienie 😉 Cały sekret dobrze wyrośniętych chlebków, z tzw. „kieszonką”, tkwi w odpowiednim wyrastaniu samego ciasta, następnie tego, uformowanego już w kulki oraz odpowiednio mocno nagrzanym piekarniku. Drugim sposobem na ich przygotowanie jest nagrzanie przed pieczeniem samej blaszki, na którą kładzie się rozwałkowane i ułożone na papierze do pieczenia chlebki. Ten wypiek bywa kapryśny, więc nawet jeśli chlebki w trakcie pieczenia nie napuszą się tak bajecznie, z powodzeniem możecie rozkroić je nożem i nadziać. Ważne jest wtedy, aby ciasto nie było rozwałkowane zbyt cienko 🙂 

Składniki (na 6 mniejszych lub 5 większych sztuk): 
300 g mąki pszennej (+ mąka do podsypania)
190 ml ciepłej (nie gorącej!) wody 
5 g suszonych drożdży 
3/4 łyżeczki soli 
3/4 łyżeczki cukru 
2 łyżki oliwy z oliwek 

Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem i solą. Wlać wodę i oliwę. Całość wyrobić ręcznie lub w robocie przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (bez przeciągów) na około 1 do 1 1/2 godziny. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść i podzielić na 6 równych kawałków. Każdą porcję ciasta uformować w kulkę i ułożyć na stolnicy wysypanej mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 20 minut do podrośnięcia. Piekarnik nagrzać do temperatury 240 stopni (grzałka góra-dół). Kulki ciasta rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 14 cm i grubości kilku milimetrów. Rozwałkowane pity ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec ok. 8 minut, aż pity urosną, „napuszą się” i lekko zarumienią. Studzić na kratce. Smacznego! 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Deser pistacjowy z malinami

2025-03-07

Szybki w przygotowaniu, bajecznie pyszny deser dla miłośników pistacjowych smaków. Biszkopty, puszysty krem...

Syrop pumpkin spice

2024-10-01

Bajecznie aromatyczny, pachnącymi korzennymi przyprawami syrop pumpkin spice to idealny dodatek do jesiennej...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).