Eton mess to nic innego jak „bałagan”, czyli niedbale wymieszane ze sobą rozgniecione owoce i ubita kremówka z dodatkiem bez. Całość tworzy niesamowicie spójną kompozycję i fajny efekt wizualny, przy niewielkim nakładzie pracy 😉 Tym razem proponuję Wam wersję z truskawkami, bo sezon na nie trwa krótko, więc nie mogło ich zabraknąć w tym deserze 🙂
300 g truskawek
200 ml mocno schłodzonej śmietany 30%
1 łyżka drobnego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
40 g mini bez
Truskawki zasypać cukrem i rozgnieść widelcem niezbyt dokładnie. Schłodzoną śmietanę ubić z ekstraktem na gęsty krem. Połowę śmietany wymieszać niedbale z połową rozgniecionych truskawek. Na dno szklanek wsypać bezy. Dodać rozgniecione truskawki, truskawki ze śmietaną oraz samą śmietanę. Warstwy układać aż do wyczerpania składników. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Rady: Jeśli używacie większych bez, należy je lekko pokruszyć.