Focaccia z pomidorkami, oliwkami i rozmarynem

Włoska focaccia tak dobrze znana i lubiona na całym świecie to jedno z tych rodzajów pieczywa, które znika w oka mgnieniu 😉 Cudownie smakuje sama, podana jedynie z dobrej jakości oliwą, ale to także świetny dodatek np. do zup kremów, past czy hummusów lub jako baza do kanapek. Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku ciasto zawdzięcza swój niepowtarzalny smak długiemu procesowi wyrastania. Wśród różnych szkół przygotowania tego włoskiego klasyka jest także ten, gdzie focaccia powoli wyrasta w lodówce przez kilka godzin lub nawet całą noc 😉 Z powodzeniem więc możecie wymieszać ciasto wieczorem, a rano upiec i rozkoszować się pysznym pieczywem na śniadanie 😉 

Składniki: 
300 g mąki pszennej (najlepiej typ 00) 
220 ml ciepłej wody 
5 g suchych drożdży 
1 łyżeczka cukru 
3/4 łyżeczki soli 
3 łyżki oliwy z oliwek 
Dodatkowo: 
8 pomidorków koktajlowych 
12 zielonych lub czarnych oliwek 
świeży rozmaryn 
sól morska grubo mielona 
oliwa z oliwek 


Do miski wlać wodę, dodać drożdże i cukier. Wymieszać. Dodać mąkę, sól i oliwę. Wymieszać ciasto łyżką lub w robocie przez około 10 minut. Ciasto przełożyć do drugiej miski wysmarowanej oliwą, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 3 godziny. Kilkukrotne w tym czasie podlewając oliwą składać brzegi ciasta co środka. Dobrze wyrośnięte ciasto przełożyć do blaszki lub naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Ciasto rozciągnąć palcami na wielkość formy. Przykryć i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do temperatury 240 stopni (grzałka góra-dół). Wierzch ciasta polać oliwą i palcami zrobić kilka wgłębień. We wgłębienia powtykać połówki pomidorków i oliwki. Całość posypać listkami rozmarynu i gruboziarnistą solą morską. Focaccię piec około 20 minut, lub do czasu, aż będzie upieczona i zarumieniona. Smacznego! 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Deser pistacjowy z malinami

2025-03-07

Szybki w przygotowaniu, bajecznie pyszny deser dla miłośników pistacjowych smaków. Biszkopty, puszysty krem...

Syrop pumpkin spice

2024-10-01

Bajecznie aromatyczny, pachnącymi korzennymi przyprawami syrop pumpkin spice to idealny dodatek do jesiennej...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).