Galette (rustykalna tarta) z czereśniami

Galette, czyli rustykalna tarta to boskie ciasto, do którego przygotowania nie potrzebujesz żadnej formy. Jak na rustykalną tartę przystało, jej doskonałość tkwi nie tylko w smaku, ale także…w braku doskonałego wyglądu. Niedbale złożone, bajecznie chrupiące, maślane kruche ciacho kryje w sobie przepyszne, soczyste owocowe wnętrze. Tę tartę najlepiej podawać jeszcze ciepłą z gałką ulubionych lodów. Będzie pysznie!

Składniki: 
Ciasto: 

240 g mąki pszennej 
130 g zimnego masła 
70 g cukru pudru 
1 żółtko z dużego jajka
1-2 łyżki zimnej wody 
1/4 łyżeczki soli 
Nadzienie: 
600 g czereśni
1 łyżka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego 
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
Dodatkowo: 
1 łyżka bułki tartej (lub kaszy manny) 
1 małe, rozkłóconej jajko (do wysmarowania) 
1 łyżka cukru pudru (do posypania tarty) 

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, żółtko i początkowo 1 łyżkę wody. Zagnieść szybko ciasto ręcznie lub w robocie. Jeśli trzeba, w trakcie wyrabiania dodać drugą łyżkę wody. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki do schłodzenia na około 40 minut. Czereśnie wydrylować i dodać do nich mąkę, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg o grubości około 1/2 cm. Środek okręgu posypać bułką tartą, na środek wyłożyć czereśnie, zostawiając około 3-4 cm brzeg ciasta. Brzeg ciasta zwinąć niedbale na owoce, lekko dociskając. Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem. Tartę schłodzić przez około 20 minut w lodówce. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec około 40 minut, aż brzegi ciasta się zarumienią. Po upieczeniu tartę posypać cukrem pudrem. Podawać na ciepło z lodami lub na zimno. Smacznego!

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Syrop pumpkin spice

2024-10-01

Bajecznie aromatyczny, pachnącymi korzennymi przyprawami syrop pumpkin spice to idealny dodatek do jesiennej...

Kotlety z bakłażana

2024-11-01

Te obłędnie chrupiące, soczyste i wyraziste w smaku wegetariańskie kotlety z bakłażana to...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).