Galette, czyli rustykalna tarta to boskie ciasto, do którego przygotowania nie potrzebujesz żadnej formy. Jak na rustykalną tartę przystało, jej doskonałość tkwi nie tylko w smaku, ale także…w braku doskonałego wyglądu. Niedbale złożone, bajecznie chrupiące, maślane kruche ciacho kryje w sobie przepyszne, soczyste owocowe wnętrze. Tę tartę najlepiej podawać jeszcze ciepłą z gałką ulubionych lodów. Będzie pysznie!

Składniki:
Ciasto:
240 g mąki pszennej
130 g zimnego masła
70 g cukru pudru
1 żółtko z dużego jajka
1-2 łyżki zimnej wody
1/4 łyżeczki soli
Nadzienie:
600 g czereśni
1 łyżka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
1 łyżka bułki tartej (lub kaszy manny)
1 małe, rozkłóconej jajko (do wysmarowania)
1 łyżka cukru pudru (do posypania tarty)


Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, żółtko i początkowo 1 łyżkę wody. Zagnieść szybko ciasto ręcznie lub w robocie. Jeśli trzeba, w trakcie wyrabiania dodać drugą łyżkę wody. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki do schłodzenia na około 40 minut. Czereśnie wydrylować i dodać do nich mąkę, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg o grubości około 1/2 cm. Środek okręgu posypać bułką tartą, na środek wyłożyć czereśnie, zostawiając około 3-4 cm brzeg ciasta. Brzeg ciasta zwinąć niedbale na owoce, lekko dociskając. Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem. Tartę schłodzić przez około 20 minut w lodówce. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec około 40 minut, aż brzegi ciasta się zarumienią. Po upieczeniu tartę posypać cukrem pudrem. Podawać na ciepło z lodami lub na zimno. Smacznego!