Uwielbiam pudding chia chyba w każdym wydaniu 🙂 Dziś mam dla Was przepis na bajecznie kolorowy pudding chia z jagodami i mango 🙂 Świetny na deser czy drugie śniadanie. Jeśli przygotujecie go w słoiku z powodzeniem możecie zabrać go ze sobą do pracy czy szkoły. Będzie pysznie, zdrowo i kolorowo 🙂
Składniki (na 3 porcje):
5 pełnych łyżek chia
300 ml mleka 1,5 %
80 g jagód (mogą być mrożone)
1/2 łyżki miodu
120 g mango (może być mrożone)
Chia zalać mlekiem, wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Jagody (jeśli są mrożone) rozmrozić i ugnieść widelcem. Do chia dodać miód i ugniecione jagody. Wymieszać i przełożyć do szklanek. Mango (jeśli jest mrożone) rozmrozić i zblendować na mus. Ułożyć na puddingu. Podawać od razu lub po wcześniejszym schłodzeniu. Smacznego!
Jeśli nie chcemy mieć skórek z jagód w puddingu można przetrzeć je przez sitko i użyć samego soku.