300 g gęstego, naturalnego jogurtu
1 galaretka wiśniowa
1 galaretka ametystowa
1 galaretka agrestowa
2 galaretki przeźroczyste (u mnie winogronowe)
100 g wiśni
150 g borówek amerykańskich
1 mały kiść zielonych, bezpestkowych winogron
Jogurt (w temperaturze pokojowej) podzielić po 100 g do 3 misek. Każdą z galaretek: wiśniową, ametystową i agrestową rozpuścić w 250 ml gorącej wody i przestudzić. Pierwszą porcję jogurtu zmiksować dolewając cienką strużką galaretkę wiśniową. Przelać na dno szklanek/pucharków. Wstawić do lodówki do stężenia. Galaretki przeźroczyste rozpuścić w 700 ml gorącej wody i wystudzić. Na stężałą warstwę wiśniową ułożyć wiśnie i zalać 1/3 porcji galaretki przeźroczystej. Pucharki włożyć do lodówki do stężenia. Drugą porcję jogurtu zmiksować z wystudzoną galaretką ametystową. Przelać do pucharków i wstawić do lodówki do stężenia. Na stężałą warstwę ułożyć borówki i zalać 1/2 pozostałej porcji galaretki. Ponownie wstawić do lodówki do zastygnięcia. Ostatnią porcję jogurtu zmiksować z galaretką agrestową i wlać do pucharków. Wstawić do lodówki do stężenia. Na wierzch ułożyć winogrona i zalać pozostałą galaretką przeźroczystą. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!
Do przeźroczystej galaretki najlepiej używać owoców świeżych, w całości/nie wydrylowanych, aby nie zabarwiły sokiem przeźroczystej galaretki.