Kurczak pieczony na ryżu

Jeden z pomysłów na obiad jednogarnkowy dla całej rodziny 🙂 Kurczak na ryżu to danie szybkie w przygotowaniu i nie wymagające długiej listy składników. Tak przyrządzone mięso jest bardzo aromatyczne, kruche i soczyste, a ryż stanowi świetny dodatek. Do takiego dania wystarczy lekka sałatka i zdrowy, pełnowartościowy posiłek gotowy 🙂 Możecie dowolnie modyfikować przyprawy, zarówno te, dodane do mięsa jak i do ryżu. Ja preferuję ryż z dodatkiem curry i kurkumy, które nadają mu aromatu i pięknego, złotego koloru. Polecam gorąco. 


Składniki: 
Mięso: 
6 pałek z kurczaka 
Marynata: 
3 łyżki oleju rzepakowego 
1 łyżka sosu sojowego 
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka granulowanego czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki 
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki soli 
Ryż: 
200 g ryżu basmati 
600 ml wody 
50 g masła 
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka curry 
1/2 łyżeczki kurkumy 
1/2 łyżki suszonej natki pietruszki 
sól (do smaku) 


Marynatę na mięso połączyć. Mięso dokładnie natrzeć marynatą i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Ryż przesypać do naczynia żaroodpornego. Do gorącej wody dodać wszystkie przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz masło. Wymieszać do rozpuszczenia się masła. Wodą zalać ryż, na ryżu ułożyć pałki z kurczaka. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra-dół) na ok. 50 minut do 1 godziny, aż ryż wchłonie całą wodę. Przed podaniem ryż wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego! 

Rady: Zamiast wody z przyprawami do ryżu można dodać domowy bulion mięsny lub warzywny. Należy wtedy zmniejszyć ilość soli lub całkowicie z niej zrezygnować. 
Dla urozmaicenia smaku do ryżu można dodać warzywa np.: posiekaną i podsmażoną cebulkę, pieczarki, marchew, warzywa strączkowe itd. 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Deser pistacjowy z malinami

2025-03-07

Szybki w przygotowaniu, bajecznie pyszny deser dla miłośników pistacjowych smaków. Biszkopty, puszysty krem...

Syrop pumpkin spice

2024-10-01

Bajecznie aromatyczny, pachnącymi korzennymi przyprawami syrop pumpkin spice to idealny dodatek do jesiennej...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).