Leczo na bogato

Leczo to świetna propozycja na smaczny i pożywny posiłek, który kusi swymi barwami i urzeka aromatem. Idealne leczo według mnie musi być słodko-ostre i takie w wersji na bogato. To, które dziś zrobiłam trochę przypomina ratatouille, bo jest z dodatkiem bakłażana i cukinii. Świetnie sprawdza się w deszczowe wiosenne dni, bo rozgrzewa i dostarcza sporej dawki energii. Wyszło pysznie, więc zapraszam do stołu…


Składniki:
3 czerwone papryki
1 zielona papryka
1 żółta papryka
2 małe cukinie
1 bakłażan
30 dag pieczarek
2 średnie cebule
2 laski dobrej kiełbasy
10 dag wędzonego boczku (opcjonalnie)
1 puszka pomidorów (400 g) lub świeże pomidory
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki cukru
świeżo zmielona sól
świeżo zmielony kolorowy pieprz
1 łyżeczka chili 
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek



Papryki oczyścić z nasion i białych części. Papryki, cukinię, bakłażana pokroić w większą kostkę i przełożyć do garnka. Podlać szklanką wody i chwilę dusić. Cebulę pokroić w piórka i zrumienić na oliwie. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć do odparowania wody. Przełożyć do garnka z warzywami. Kiełbasę i boczek pokroić na plasterki i podsmażyć na patelni. Dodać do warzyw. Wszystko dusić, ale nie dopuścić do rozgotowania. Pomidory zmiksować z chili, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cukrem, koncentratem, solą i pieprzem. Wlać do garnka i chwilę podgotować. Ewentualnie doprawić. Podawać gorące ze świeżym pieczywem lub ryżem. Smacznego! 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Deser pistacjowy z malinami

2025-03-07

Szybki w przygotowaniu, bajecznie pyszny deser dla miłośników pistacjowych smaków. Biszkopty, puszysty krem...

Syrop pumpkin spice

2024-10-01

Bajecznie aromatyczny, pachnącymi korzennymi przyprawami syrop pumpkin spice to idealny dodatek do jesiennej...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).