Lemoniada moja najlepsza

Robiłam lemoniadę na różne sposoby. Taką gotowaną w garnku, studzoną i chłodzoną, taką z dodatkiem wyciskanego soku z cytryny, ale w każdej z nich czegoś mi brakowało. Postanowiłam, że zrobię ją w inny, prostszy sposób. Cała filozofia tego napoju polega na porządnym utłuczeniu cytryny oraz jej skórki z dodatkiem świeżej mięty i cukru. Taki syrop jest pyszny sam w sobie, a po dodaniu wody i kostek lodu uzyskamy idealny napój o słodko-kwaśnym smaku, który świetnie chłodzi w letnie upały. Na rodzinnym grillu, ta lemoniada biła rekordy popularności, znikając w takim samym tempie jak grillowane mięsa 🙂  Polecam! 

Składniki:
2 duże cytryny
1 limonka
4 łyżki cukru
1 litr zimnej wody mineralnej niegazowanej 
garść świeżej mięty
kostki lodu

Cytryny i limonkę wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Zrolować po blacie, aby łatwiej było wyciskać sok. Z cytryn obciąć końcówki i ściąć całą skórkę, razem z białą gorzką częścią. Obrane skórki z 1 cytryny pozbawić białej części, a skórkę pokroić na kawałki i razem z miąższem cytryny przełożyć do wysokiego dzbanka. Limonkę pokroić na kawałki i dodać do cytryny. Do składników dodać 2 łyżki cukru, świeże listki mięty i 3-4 łyżki wody mineralnej. Ugniatać składniki za pomocą pałki, do czasu, aż powstanie gęsty syrop i wszystkie aromaty się połączą. Syrop przecedzić przez małe sitko, dokładnie wyciskając ugniecione składniki. Syrop zalać pozostałą wodą mineralną i dosłodzić 2 łyżkami cukru. Do lemoniady dodać listki mięty, 2-3 plasterki cytryny i limonki oraz kostki lodu. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego!

Rady: Cukru należy dodać tyle, aby smak kwaśny równoważył się ze słodkim.
Ważne jest dokładne usunięcie białych części pod skórką, dzięki temu lemoniada nie będzie miała gorzkiego posmaku.

 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Sernik kajmakowy

2025-01-04

Obłędnie kremowy, przepyszny i wilgotny sernik kajmakowy z orzechami i granatem to słodkość,...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).