Dziś przepis na klasyczny dodatek do obiadu. Nieskomplikowane przepisy są chyba najpyszniejsze 🙂 Mizeria najczęściej serwowana jest do klasycznego, polskiego obiadu z mięsem w roli głównej, ale równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do kotletów warzywnych, choćby tych z kalafiora (kotlety z kalafiora przepis).
Składniki:
1 długi wężowy ogórek (lub 5 ogórków gruntowych)
200 ml śmietany 18%
1/2 łyżki soku z cytryny
sól (do smaku)
świeżo zmielony kolorowy pieprz (do smaku)
3/4 łyżeczki cukru pudru
1/2 pęczka koperku
Ogórka obrać ze skórki i pokroić na cienkie plastry, przełożyć do miski. Do śmietany dodać sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Wymieszać do połączenia się składników. Śmietaną zalać ogórki i dodać posiekany koperek. Wymieszać i odstawić na chwilę do przegryzienia.
Rady: Aby ogórek gruntowy nie miał gorzkiego posmaku, należy obierać go od jasnej do ciemnej strony.
W wersji niskokalorycznej śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.