Muffinki z jabłkami na kefirze

Mega puszyste i bardzo wilgotne muffinki z jabłkami to wypiek, który przygotujesz w max 10 minut 🙂 Dzięki dodatkowi do ciasta kefiru oraz oleju muffinki długo zachowują świeżość i nie tracą na smaku. Są idealne, kiedy spodziewasz się gości czy masz ochotę na coś słodkiego 🙂 Będzie mega pysznie 🙂 

Składniki (na 12-15 sztuk):
Suche: 
250 g mąki pszennej 
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
2 łyżeczki cynamonu 
130 g cukru 
2 łyżeczki cukru waniliowego 
Mokre: 
2 duże jajka L (w temperaturze pokojowej) 
125 ml kefiru (w temperaturze pokojowej) 
100 ml oleju rzepakowego 
Dodatkowo: 
2 średnie jabłka 
cukier puder (do posypania) 

Jabłka obrać ze skórki i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w drobną kostkę. Pół jabłka można zostawić ze skórką, pokroić na plasterki i ułożyć potem na wierzchu muffinek. Mąkę z proszkiem i cynamonem przesiać. Jajka ubić do podwojenia objętości z cukrem i cukrem waniliowych. Dodać kefir, olej i zmiksować tylko do połączenia się składników. Dodać mąkę i krótko zmiksować lub wymieszać trzepaczką. Dodać pokrojone jabłka i wymieszać łyżką. Do formy na muffinki wyłożonej papilotkami nakładać ciasto do 2/3 wysokości. Muffinki piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzałka góra-dół) około 22-25 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu studzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego! 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Deser pistacjowy z malinami

2025-03-07

Szybki w przygotowaniu, bajecznie pyszny deser dla miłośników pistacjowych smaków. Biszkopty, puszysty krem...

Syrop pumpkin spice

2024-10-01

Bajecznie aromatyczny, pachnącymi korzennymi przyprawami syrop pumpkin spice to idealny dodatek do jesiennej...

Kotlety z bakłażana

2024-11-01

Te obłędnie chrupiące, soczyste i wyraziste w smaku wegetariańskie kotlety z bakłażana to...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).