Mega puszyste i bardzo wilgotne muffinki z jabłkami to wypiek, który przygotujesz w max 10 minut 🙂 Dzięki dodatkowi do ciasta kefiru oraz oleju muffinki długo zachowują świeżość i nie tracą na smaku. Są idealne, kiedy spodziewasz się gości czy masz ochotę na coś słodkiego 🙂 Będzie mega pysznie 🙂
Suche:
250 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
130 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Mokre:
2 duże jajka L (w temperaturze pokojowej)
125 ml kefiru (w temperaturze pokojowej)
100 ml oleju rzepakowego
Dodatkowo:
2 średnie jabłka
cukier puder (do posypania)
Jabłka obrać ze skórki i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w drobną kostkę. Pół jabłka można zostawić ze skórką, pokroić na plasterki i ułożyć potem na wierzchu muffinek. Mąkę z proszkiem i cynamonem przesiać. Jajka ubić do podwojenia objętości z cukrem i cukrem waniliowych. Dodać kefir, olej i zmiksować tylko do połączenia się składników. Dodać mąkę i krótko zmiksować lub wymieszać trzepaczką. Dodać pokrojone jabłka i wymieszać łyżką. Do formy na muffinki wyłożonej papilotkami nakładać ciasto do 2/3 wysokości. Muffinki piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzałka góra-dół) około 22-25 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu studzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!











