Wśród tegorocznych przetworów nie mogło zabraknąć moich ulubionych ogórków konserwowych według przepisu mojej mamy 🙂 Pyszne, chrupiące, aromatyczne i…znikające zdecydowanie za szybko 😉 Przepis ten jest ze mną od lat, taki smak pamiętam z dzieciństwa i taki odtwarzam w swojej kuchni. Korniszony to jedna z przekąsek, która obowiązkowo gości na każdej imprezie, świetnie sprawdza się w sałatkach oraz jako dodatek do drugiego dania czy na kanapki.
Składniki (na ok. 11 litrowych słoików):
5 kg mniejszych ogórków gruntowych
Zalewa (na każdy słoik):
4 pełne łyżki octu 10%
4 łyżeczki cukru
1 1/2 łyżeczki soli
woda (najlepiej przefiltrowana)
Dodatkowo (na każdy słoik):
1-2 gałązki kopru
5 cm kawałek chrzanu
1/2 łyżeczki gorczycy
2 duże lub 3 mniejsze ząbki czosnku
3 kulki ziela angielskiego
3 liście laurowe
4 ziarna czarnego pieprzu
Ogórki umyć i osuszyć. Na spód czystych słoików dodać przyprawy. W słoiku poukładać ciasno ogórki. Do każdego słoja nalać trochę wody, dodać ocet, cukier i sól. Uzupełnić wodą do pełna pozostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od nakrętki. Słoiki dokładnie zakręcić. Pasteryzować w garnku z wodą wyłożonym ściereczkami przez ok. 10-12 minut, od czasu wrzenia wody. Smacznego!