Owsianka z musem malinowym i czereśniami

Pyszne, pożywne śniadanie to podstawa dobrze rozpoczętego dnia 🙂 Jeśli jesteście miłośnikami owsianek to propozycja dla Was 😉 Idealne połączenie smaku sezonowym owoców z lekko kokosową owsianką i kremowym jogurtem tworzy kompozycję idealną 🙂 Był czas, kiedy owsianki jadłam na okrągło przez blisko dwa lata. Teraz jem je również często, bo to świetna opcja na szybkie i zdrowe śniadanie pełne dobroczynnego błonnika 😉 Zajadajcie na zdrowie! 

Składniki: 
Owsianka: 
50 g górskich płatków owsianych 
220 ml mleka 
2 łyżeczki nasion chia
1 łyżka wiórków kokosowych 
2 łyżeczki miodu (lub ulubionego słodzidła) 
Dodatkowo: 
100 g malin 
100 g czereśni 
2 łyżki gęstego, naturalnego jogurtu 
1 łyżka niesolonych pistacji 


Płatki zalać mlekiem, dodać chia i wiórki. Gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieją. Przestudzić i dodać miód. Maliny zblendować na mus lub rozgnieść widelcem. Czereśnie pozbawić pestek. Owsiankę przełożyć do miski (lub słoiczka) dodać mus z malin, czereśnie, jogurt i pistacje. Udekorować według uznania. Podawać na ciepło lub na zimno. 

Rady: 
Jeśli wolicie słodszą wersję owsianki do malin możecie dodać trochę miodu, erytrytolu lub ksylitolu. Owsiankę można również przygotować bez gotowania (tzw. owsiankę nocną). Wystarczy wszystkie składniki owsianki wstawić do lodówki na noc, rano podgrzać lub zjeść na zimno. Owsiankę przygotowaną w słoiku możecie zabrać ze sobą do pracy, na uczelnię czy w podróż 😉 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Deser pistacjowy z malinami

2025-03-07

Szybki w przygotowaniu, bajecznie pyszny deser dla miłośników pistacjowych smaków. Biszkopty, puszysty krem...

Syrop pumpkin spice

2024-10-01

Bajecznie aromatyczny, pachnącymi korzennymi przyprawami syrop pumpkin spice to idealny dodatek do jesiennej...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).