Mega soczyste kotlety z piersi kurczaka w cieście z dodatkiem sproszkowanych, suszonych grzybów leśnych zapiekane z pieczarkami i mozzarellą to idealna opcja na pożywny obiad. Dzięki dodatkowi do ciasta zmielonych grzybów i majonezu, piersi są bardzo aromatyczne, soczyste i kruche 😉 Pieczarki, mocno podsmażone na maśle z dodatkiem sosu sojowego w smaku przypominają rydze 😉 Dodatek ciągnącej się mozzarelli dodatkowo podbija smak tego dania 🙂 Koniecznie spróbujcie 🙂 Będzie pysznie 🙂
Składniki:
1 duża, pojedyncza pierś z kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1/4 łyżeczki pieprzu
Grzybowe ciasto naleśnikowe:
1 duże jajko
1 łyżka majonezu
2 czubate łyżki mąki
1 łyżka wody (opcjonalnie)
2 łyżki mleka
2 łyżeczki zmielonych na proszek, suszonych, leśnych grzybów
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka czosnku
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
Pieczarki:
200 g pieczarek
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku)
2 łyżki oleju (do smażenia)
1 łyżka masła (do smażenia)
Dodatkowo:
80 g mozzarelli
olej (do smażenia)
Pierś przekroić na dwa kotlety, lekko rozbić. Dodać przyprawy i odstawić do zamarynowania. Składniki ciasta zmiksować. Zamarynowaną pierś przełożyć do ciasta. Pieczarki pokroić na plasterki. Wrzucić na mocno rozgrzany olej, dodać przyprawy i smażyć do odparowania płynu. Pod koniec smażenia dodać masło, zwiększyć gaz i smażyć co jakiś czas mieszając do czasu, aż pieczarki nabiorą złotego koloru. Piersi dokładanie obtoczone w cieście usmażyć z obu stron, na złoty kolor, na dobrze rozgrzanym oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć pieczarki i posypać startą mozzarellą. Wierzch posypać suszoną natką pietruszki. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra lub góra-dół) i zapiec do rozpuszczenia się sera przez kilka minut. Smacznego!