Pierś z kurczaka w grzybowym cieście naleśnikowym z pieczarkami i mozzarellą

Mega soczyste kotlety z piersi kurczaka w cieście z dodatkiem sproszkowanych, suszonych grzybów leśnych zapiekane z pieczarkami i mozzarellą to idealna opcja na pożywny obiad. Dzięki dodatkowi do ciasta zmielonych grzybów i majonezu, piersi są bardzo aromatyczne, soczyste i kruche 😉 Pieczarki, mocno podsmażone na maśle z dodatkiem sosu sojowego w smaku przypominają rydze 😉 Dodatek ciągnącej się mozzarelli dodatkowo podbija smak tego dania 🙂 Koniecznie spróbujcie 🙂 Będzie pysznie 🙂 

Składniki: 
1 duża, pojedyncza pierś z kurczaka 
2 łyżki sosu sojowego 
1 łyżeczka granulowanego czosnku 
1/4 łyżeczki pieprzu
Grzybowe ciasto naleśnikowe:
1 duże jajko 
1 łyżka majonezu 
2 czubate łyżki mąki 
1 łyżka wody (opcjonalnie)
2 łyżki mleka
2 łyżeczki zmielonych na proszek, suszonych, leśnych grzybów 
1 łyżeczka słodkiej papryki 
1 łyżeczka czosnku 
1 łyżka sosu sojowego 
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 
Pieczarki: 
200 g pieczarek 
1 łyżka sosu sojowego 
1/2 łyżeczki tymianku 
1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 
pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku)
2 łyżki oleju (do smażenia)
1 łyżka masła (do smażenia) 
Dodatkowo: 
80 g mozzarelli 
olej (do smażenia)  


Pierś przekroić na dwa kotlety, lekko rozbić. Dodać przyprawy i odstawić do zamarynowania. Składniki ciasta zmiksować. Zamarynowaną pierś przełożyć do ciasta. Pieczarki pokroić na plasterki. Wrzucić na mocno rozgrzany olej, dodać przyprawy i smażyć do odparowania płynu. Pod koniec smażenia dodać masło, zwiększyć gaz i smażyć co jakiś czas mieszając do czasu, aż pieczarki nabiorą złotego koloru. Piersi dokładanie obtoczone w cieście usmażyć z obu stron, na złoty kolor, na dobrze rozgrzanym oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć pieczarki i posypać startą mozzarellą. Wierzch posypać suszoną natką pietruszki. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra lub góra-dół) i zapiec do rozpuszczenia się sera przez kilka minut. Smacznego! 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Ciasto pomarańczowe

2025-02-22

Pyszne, ekspresowe w przygotowaniu, mocno maślane ciasto pomarańcze z pomarańczowym lukrem to słodkość,...

Sernik kajmakowy

2025-01-04

Obłędnie kremowy, przepyszny i wilgotny sernik kajmakowy z orzechami i granatem to słodkość,...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).