„Pizza” w zdrowszym wydaniu 😉 Smakiem nie przypomina tej klasycznej, na drożdżowym cieście, ale jest świetną opcją na zdrowy posiłek. Spód z cukinii z zaledwie niewielką ilością mąki i otrębów, syci dzięki zawartości błonnika. Taka „pizza” jest też szybsza w przygotowaniu, bo pomijacie czas potrzebny na wyrastanie ciasta. Dodatki możecie dowolnie modyfikować według własnych preferencji 🙂 Zajadajcie na zdrowie 🙂
Składniki (na „pizzę” o średnicy 24 cm):
Spód:
600 g (2 średnie szt.) młodej cukinii
2 duże jajka rozmiar L
40 g startej, twardej mozzarelli
3 łyżki otrębów pszennych
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki granulowanego czosnku
2 łyżeczki oregano
Sos:
3 łyżki domowego ketchupu (przepis TUTAJ)
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżeczki oregano
1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosneku
Dodatki:
125 g sera mozzarella (może być light)
3 plastry szynki dojrzewającej
6 pomidorków koktajlowych
1 mała czerwona cebula
6 oliwek
1 łyżeczka przyprawy do pizzy (opcjonalnie)
Do podania:
garść rukoli
kilka listków bazylii
oliwa z oliwek
Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać sól i wymieszać. Odstawić na ok. 15 minut, aż cukinia puści wodę. Cukinię dokładnie, wielokrotnie odcisnąć z wody. Dobrze odciśniętą cukinię przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować okrąg o średnicy 24 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni (grzałka góra-dół) i piec około 20-25 minut, aż spód będzie mocno zarumieniony. Składniki sosu wymieszać. Spód posmarować sosem. Dodać odsączoną, pokrojoną na plasterki mozzarellę, porwaną na kawałki szynkę, pokrojone na połówki pomidorki, pokrojoną w pióra cebulę i oliwki. Posypać przyprawą do pizzy. Wstawić do piekarnika i piec około 10 minut, do roztopienia sera. Po upieczeniu „pizzę” polać oliwą, dodać rukolę i bazylię. Smacznego!
Rady: Aby spód dobrze się „związał” ważne jest dokładne odsączenie cukinii z wody. Można to zrobić ręcznie lub odcisnąć wodę przez ściereczkę czy gazę.
Jeśli używacie starej cukinii, należy ją wcześniej obrać ze skórki.











