„Pizza” na spodzie z cukinii z szynką dojrzewającą i pomidorkami

„Pizza” w zdrowszym wydaniu 😉 Smakiem nie przypomina tej klasycznej, na drożdżowym cieście, ale jest świetną opcją na zdrowy posiłek. Spód z cukinii z zaledwie niewielką ilością mąki i otrębów, syci dzięki zawartości błonnika. Taka „pizza” jest też szybsza w przygotowaniu, bo pomijacie czas potrzebny na wyrastanie ciasta. Dodatki możecie dowolnie modyfikować według własnych preferencji 🙂 Zajadajcie na zdrowie 🙂 



Składniki (na „pizzę” o średnicy 24 cm): 
Spód: 
600 g (2 średnie szt.) młodej cukinii
2 duże jajka rozmiar L 
40 g startej, twardej mozzarelli 
3 łyżki otrębów pszennych 
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 
1 łyżeczka soli 
2 łyżeczki granulowanego czosnku 
2 łyżeczki oregano 
Sos: 
3 łyżki domowego ketchupu (przepis TUTAJ)
1 łyżka oliwy z oliwek 
2 łyżeczki oregano
1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosneku
Dodatki: 
125 g sera mozzarella (może być light) 
3 plastry szynki dojrzewającej 
6 pomidorków koktajlowych 
1 mała czerwona cebula 
6 oliwek 
1 łyżeczka przyprawy do pizzy (opcjonalnie) 
Do podania: 
garść rukoli
kilka listków bazylii 
oliwa z oliwek 


Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać sól i wymieszać. Odstawić na ok. 15 minut, aż cukinia puści wodę. Cukinię dokładnie, wielokrotnie odcisnąć z wody. Dobrze odciśniętą cukinię przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować okrąg o średnicy 24 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni (grzałka góra-dół) i piec około 20-25 minut, aż spód będzie mocno zarumieniony. Składniki sosu wymieszać. Spód posmarować sosem. Dodać odsączoną, pokrojoną na plasterki mozzarellę, porwaną na kawałki szynkę, pokrojone na połówki pomidorki, pokrojoną w pióra cebulę i oliwki. Posypać przyprawą do pizzy. Wstawić do piekarnika i piec około 10 minut, do roztopienia sera. Po upieczeniu „pizzę” polać oliwą, dodać rukolę i bazylię. Smacznego! 

Rady: Aby spód dobrze się „związał” ważne jest dokładne odsączenie cukinii z wody. Można to zrobić ręcznie lub odcisnąć wodę przez ściereczkę czy gazę. 
Jeśli używacie starej cukinii, należy ją wcześniej obrać ze skórki. 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Deser pistacjowy z malinami

2025-03-07

Szybki w przygotowaniu, bajecznie pyszny deser dla miłośników pistacjowych smaków. Biszkopty, puszysty krem...

Syrop pumpkin spice

2024-10-01

Bajecznie aromatyczny, pachnącymi korzennymi przyprawami syrop pumpkin spice to idealny dodatek do jesiennej...

Kotlety z bakłażana

2024-11-01

Te obłędnie chrupiące, soczyste i wyraziste w smaku wegetariańskie kotlety z bakłażana to...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).