Placuszki z mascarpone z truskawkami

Lekkie jak piórko, choć sycące i dość kaloryczne. Placuszki z serka mascarpone z truskawkami i bitą śmietaną. Bardzo delikatne i rozpływające się w ustach. Idealne na deser lub słodkie śniadanie. Przygotowuje się je szybko i bardzo szybko znikają z talerzy. Polecam szczególnie dla dzieciaków, będą zachwycone. Do wykonania tych placuszków zainspirował mnie przepis znaleziony w książce „Sery – gatunki, rodzaje, smaki”, przepis jednak bardzo zmodyfikowałam, więc nie podaję go jako źródła, ale jako źródło inspiracji 🙂



Składniki:
Placuszki:
250 g sera mascarpone
2 duże jajka
2 łyżki cukru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
5 łyżek mąki 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki skórki startej z pomarańczy
1 łyżka soku z pomarańczy
2 łyżki śmietany kremówki
1 łyżka oleju (do smażenia)
Dodatkowo:
200 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka cukru pudru
300 g truskawek



Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać ser mascarpone i krótko zmiksować. Dodać sok z pomarańczy, kremówkę i skórkę startą z pomarańczy. Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do reszty składników. Krótko zmiksować. Dobrze rozgrzaną patelnię teflonową nasmarować olejem za pomocą pędzelka. Smażyć małe placuszki z obu stron na rumiano. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Truskawki oczyścić i pokroić na połówki. Placuszki podawać z bitą śmietaną i truskawkami. Smacznego!

 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Ciasto pomarańczowe

2025-02-22

Pyszne, ekspresowe w przygotowaniu, mocno maślane ciasto pomarańcze z pomarańczowym lukrem to słodkość,...

Sernik kajmakowy

2025-01-04

Obłędnie kremowy, przepyszny i wilgotny sernik kajmakowy z orzechami i granatem to słodkość,...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).