Pieczone warzywa znacznie różnią się smakiem od tych podawanych na surowo czy gotowanych. Są słodkie i aromatyczne. Na bazie pieczonych warzyw zrobiłam dziś zupę krem, dodałam świeże zioła i dorzuciłam mozzarellę. Smak podkręciłam pyszną oliwą z oliwek. Wyszło bardzo aromatycznie. Zupy kremy uwielbiam, o czym mieliście już okazję przekonać się wielokrotnie. Ta z pieczonych warzyw, idealnie sprawdzi się na chłodniejsze wiosenne dni, kiedy tak bardzo potrzebujemy kolorów na talerzu.
Składniki:
2 duże mięsiste pomidory
1 średnia cukinia
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa w oliwek (użyłam oliwy Olitalia extra vergin)
500 g przecieru pomidorowego (użyłam Valfruta passata)
1 łyżka masła
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1,5 l bulionu warzywnego
świeżo zmielony czarny pieprz
szczypta świeżo zmielonych płatków chili
2 łyżeczki cukru
1/4 pęczka bazylii
4 łodygi świeżego tymianku
mozzarella w kulkach
Pomidory, paprykę i cukinie oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blaszce do pieczenia. Skropić oliwą, posolić i popieprzyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut.
Na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać posiekany czosnek. Dodać upieczone warzywa razem z sokiem, który wytworzył się podczas pieczenia. Zalać bulionem, dodać przecier i koncentrat. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Dodać zioła, doprawić pieprzem, chili i cukrem. Gotować około 5 minut. Zupę zmiksować na krem, dodać masło i chwilę gotować. Podawać z kulkami mozzarelli, skropioną oliwą z oliwek z ulubionym pieczywem. Smacznego!