Pomarańczowe placki budyniowe ze skyrem

Dziś podrzucam Wam przepis na szybkie w przygotowaniu placuszki. Zmieszałam kilka składników, które miałam pod ręką i wyszły bardzo delikatne, aromatyczne, przypominające w smaku pomarańczowy sernik placki 😀 Przygotowane na bazie skyru i budyniu śmietankowego z sokiem i skórką z pomarańczy <3 Koniecznie zafundujcie sobie takie śniadanie lub deser 🙂 

Składniki (na ok. 12 sztuk): 
250 g skyru naturalnego 
1 duże jajko  
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 
skórka otarta z 1 pomarańczy 
1 łyżka domowego cukru waniliowego
1 budyń (40g) śmietankowy bez cukru
40 g mąki pszennej 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
olej (do smażenia)
Dodatkowo (do podania):
1 łyżka miodu
1 pomarańcza 
garść borówek 

Skyr przełożyć do miski, dodać jajko, sok i skórkę z pomarańczy oraz cukier. Całość zmiksować do połączenia się składników. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem. Zmiksować. 
Na rozgrzaną patelnię wysmarowaną niewielką ilością oleju kłaść po łyżce ciasta i smażyć placki z obu stron na złoty kolor. Podawać ciepłe z miodem i owocami. Smacznego! 

Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autorki jest zabronione. 

Podobne Wpisy:

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy

Kuchnia szeroko otwarta

Cześć!
Jestem Ola 🙂 Blogerka i fotograf kulinarny. Kuchnia szeroko otwarta powstała ponad 12 lat temu z wielkiej miłości i pasji do gotowania i fotografii kulinarnej. To miejsce to moja wirtualna przestrzeń pełna inspiracji, smaków i kolorów, którą chcę się z Tobą dzielić.
Rozgość się, gotuj, smakuj i zostań na dłużej 😉

Popularne Wpisy

  • All Post
  • Artykuły
  • Boże Narodzenie
  • Ciasta
  • Ciasta bez pieczenia
  • Ciastka
  • Desery
  • Dietetyczne
  • Dla dzieci
  • Drinki, likiery, nalewki
  • Drugie dania
  • Jednogarnkowe
  • Kolacje
  • Konkursy
  • Kuchnie Świata
  • Lody
  • Makarony
  • Miszmasz
  • Muffinki
  • Napoje
  • Pasty, sosy, dipy
  • Pieczywo
  • pierogi
  • Piknik
  • Przekąski
  • Przetwory
  • Przyjęcia i imprezy
  • Recenzje książek
  • Ryby
  • Sałatki
  • Słodkości
  • Śniadania
  • Surówki
  • Sylwester
  • Tarty
  • Testy produktów
  • Tłusty czwartek
  • Torty
  • Walentynki
  • Warzywa
  • Wielkanoc
  • Wygrane w konkursach
  • Z grilla
  • Z parowaru
  • Z patelni
  • Zapiekanki
  • Zrób to sam
  • Zupy
Sernik kajmakowy

2025-01-04

Obłędnie kremowy, przepyszny i wilgotny sernik kajmakowy z orzechami i granatem to słodkość,...

Szukaj na stronie

Kategorie

Składniki

Edit Template

Zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu są moją własnością. Nie zgadzam się na ich kopiowanie bez mojej zgody. (Ustawa z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych).