Dziś podrzucam Wam przepis na szybkie w przygotowaniu placuszki. Zmieszałam kilka składników, które miałam pod ręką i wyszły bardzo delikatne, aromatyczne, przypominające w smaku pomarańczowy sernik placki 😀 Przygotowane na bazie skyru i budyniu śmietankowego z sokiem i skórką z pomarańczy <3 Koniecznie zafundujcie sobie takie śniadanie lub deser 🙂
Składniki (na ok. 12 sztuk):
250 g skyru naturalnego
1 duże jajko
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 duże jajko
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 łyżka domowego cukru waniliowego
1 budyń (40g) śmietankowy bez cukru
40 g mąki pszennej
40 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej (do smażenia)
Dodatkowo (do podania):
Dodatkowo (do podania):
1 łyżka miodu
1 pomarańcza
garść borówek
1 pomarańcza
garść borówek
Skyr przełożyć do miski, dodać jajko, sok i skórkę z pomarańczy oraz cukier. Całość zmiksować do połączenia się składników. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem. Zmiksować.
Na rozgrzaną patelnię wysmarowaną niewielką ilością oleju kłaść po łyżce ciasta i smażyć placki z obu stron na złoty kolor. Podawać ciepłe z miodem i owocami. Smacznego!